Studies bevestigen: fragiele mannelijke ego voelt zich bedreigd door intelligente vrouwen

Stereotypen over hoe een vrouw zou moeten zijn, hebben de vrouw altijd als het zwakkere geslacht neergezet. Veel meer aandacht wordt besteed aan fysieke verschijningen dan aan geestelijke aanleg in de verwachtingen van de samenleving over hoe vrouwen zouden moeten zijn.

Sommige van de grootste inspiraties in de geschiedenis waren vrouwen. Denk aan Marie Curie, je vrouwelijke leraren en misschien zelfs je eigen moeder. Vrouwen zijn in veel opzichten net zo belangrijk als mannen en hun intelligentie kan ook worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Dus waarom is er zoveel druk op vrouwen om hun intelligentie te verbergen, of om dom te spelen? Sommige onderzoeken suggereren dat wanneer vrouwen zichzelf op een intelligente manier presenteren, het effect kan hebben op de ego van een man.

We hoeven niet verder te zoeken dan de roddelbladen om te zien dat aan de macht staande vrouwen vaak in de schijnwerpers staan ​​en worden aangevallen. Veel prominente vrouwelijke politici of publieke figuren worden vaak kritisch bekeken en krijgen veel negatieve commentaar, meer dan de hun mannelijke collega’s.

Veel mannen zullen je vertellen dat ze een zachte, gevoelige vrouw prefereren boven een vrouw met een alfa-persoonlijkheid. Sommige mensen suggereren dat het eigenlijk is ingebed in ons DNA, en ook met voortplanting.

Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo, de Universiteit van Texas en de California Lutheran University hebben een onderzoek opgezet. Ze vroegen mannen en vroegen of ze een vrouw wilden daten die slimmer was dan zij. 90% van de mannen zeiden dat ze dat niet erg vonden. Toen ze echter de scores kregen, was het aantal mannen dat nog geïnteresseerd was veel lager.

Mannen verkiezen om met vrouwen te zijn die hen niet te slim af zijn. Een soortgelijk onderzoek had dezelfde conclusies en gaf ook een mogelijke verklaring voor de reden waarom het zo is.

In deze studie kregen de mannelijke deelnemers te horen dat ze hun gevoel voor mannelijkheid moesten beschrijven en analyseren in een situatie waarin een potentiële vrouwelijke partner het beter deed en hen te slim af was.

Met vrouwen die afstandelijk waren, hadden mannen een grotere interesse in degenen die intelligenter waren dan zij. Toen ze dezelfde scoren hadden, hadden mannen echter minder interesse in de vrouwen die hen te slim af waren.

Als we deze bevindingen in overweging nemen, lijkt het alsof een slimme vrouw als een gevaar voor het mannelijke ego wordt beschouwd. Hierdoor zullen mannen proberen hun gevoel van superioriteit te behouden door zich te distantiëren van een vrouw die in staat is om beter te presteren.

Natuurlijk zijn niet alle vrouwen hetzelfde. Een nederige vrouw kan misschien hun ego-gevoel aan de kant zetten en ze helpen de waarde te zien van een vrouw die het hele pakket heeft. Laat niet toe wat anderen denken dat je ervan weerhoudt je doelen na te jagen en je dromen waar te maken.

Bron: Independent & Personality and Social Psychology Bulletin & Curious Mind Magazine