Strandgangers in Delfzijl bekogelen zeehondjes met stenen

Strandgangers in Delfzijl bekogelen zeehondjes met stenen

In Delfzijl gebeuren bizarre dingen. Afgelopen maandag leek het strandgangers een uitstekend plan om 2 zeehondenpups met stenen te bekogelen. Zeehondencentrum Pieterburen slaat de noodklok: ”Deze dieren hebben rust nodig.”

Bizar gedrag

Het is niet de eerste keer dat mensen wangedrag vertonen richting de zeehonden. Zo worden er massaal selfies gemaakt en worden de dieren aangeraakt.

Ook laten mensen hun honden te dichtbij de zeehondenpups komen. Badgasten gaan onverantwoord om met dieren, die in veel gevallen hun moeder kwijtraken.

Afgelopen maandag was de welbekende druppel, toen jongeren met stenen begonnen te gooien naar twee zeehondenpups. Medewerkers moesten de beestjes redden.

Strandgangers in Delfzijl bekogelen zeehondjes met stenen

Strandgangers

De zeehondjes waren al bekend, want eerder die dag werden ze uit het Zeehavenkanaal gehaald om ze weer te herenigen met hun moeder.

De pups zwommen echter naar het strand van Delfzijl. Daar werden zij opgetild door strandgangers die massaal foto’s met de dieren maakten.

Handhaving moest er uiteindelijk aan te pas komen en ingrijpen. Nadat er stenen waren gegooid naar de zeehonden, zijn ze in veiligheid gebracht.

33 pups

In de afgelopen twee weken zijn er in totaal 33 pups opgevangen in Pieterburen. Tien van hen raakten hun moeder kwijt dankzij het wangedrag van mensen.

Directeur Niek Kuizenga van de Zeehondenopvang heeft er geen woorden voor en tast in het duister waarom mensen met stenen gooien naar zeehonden.

”Ik kan alleen maar  gissen. Een zeehond is een wild dier en bijt van zich af als hij zich bedreigd voelt. Misschien schrokken mensen en wilden ze de pups wegjagen.”

Laat ze met rust!

Hij is terecht kwaad over hoe mensen met jonge dieren om zijn gegaan. Op sociale media zijn hij selfies voorbijkomen van mensen die met een dier aan het gooien waren.

”Het is bijzonder kwalijk. Moeder en pup moeten ongestoord hun gang kunnen gaan.”

Zeehondenpups kunnen zonder problemen wel acht uur alleen worden gelaten door hun moeder. ”We communiceren al een paar jaar dat je een pup gewoon moet laten liggen. En als je denkt dat er wat loos is, moet je Pieterburen bellen. Dan beoordelen wij of het dier in nood is, maar meestal is er niks aan de hand.”

Scroll naar boven