Stichting laat vliegtuigjes over demo in Amsterdam vliegen met rake teksten

Stichting laat vliegtuigjes over demo in Amsterdam vliegen met rake teksten

Vanmiddag was de Dam in onze hoofdstad gevuld met zo’n tien tot vijtienduizend betogers die steun aan de Palestijnen kwamen bieden. 

Amsterdam

De reden hiervan is inmiddels wel duidelijk, dus die gaan we niet nog een keer uitleggen. In ieder geval is rustig gebleven. Er zijn maar drie mensen opgepakt.

Een demonstrant mocht de boeien in voor het tonen van een vlag van Hamas. Dan weet je in ieder geval wat voor ideeën die erop nahoud. En we hebben gezien waar dat allemaal toe kan leiden.

Twee anderen betogers werden in het celletje geknikkerd voor het dragen van gezichtsbedekking en het bedreigen van een agent.

Vliegtuigjes

Terwijl duizenden mensen zich stonden te bekommeren om mensenlevens op duizenden kilometers afstand, was er ineens het gezoem van vliegtuigjes te horen.

Het bleek een ludieke actie van de pro-Israëlische actiegroep StandWithUs. Op de doeken die achter de vliegtuigjes hingen waren drie teksten te lezen:

  • ‘Love Humus, not Hamas!’
  • ‘Make falafel, not war!’
  • ‘Salaam Shalom!

Hartstikke goed bedoeld natuurlijk. Heel wat demonstranten konden de actie wel waarderen. Maar sommigen konden er de lol niet van inzien.

”Dit stuur zioenist op ons af”, zo zegt een vrouw in gebrekkig Nederlands tegen een cameraploeg. Ook een man van 34 jaar wil liever Hamas dan Humus.

Hij begint een heel verhaal op te dreunen: ”Het is een provocatie. Als ze zo graag vrede willen, hadden ze dat in 1948 wel direct gezegd.”

Verstoren

Hoewel de betoging dus vrijwel geruisloos verliep, was er een gedeelte dat probeerde de pro-Israël-demonstratie die bezig was te verstoren.

De Mobiele Eenheid heeft kort ingegrepen om de twee groepen uit elkaar te drijven. Dat lukte gelukkig al snel. En zo is het weer rustig in de hoofdstad.

Joost Niemoller

In de tussentijd zorgt Joost Niemoller voor beroering op X. Hij plaatst een tweet waarin hij schrijft: ”Wat mensen niet willen weten.”

Scroll naar boven