Stevige maatregels zijn volgens RIVM nodig om normaal Sinterklaas en Kerst te vieren

Gisteren heeft het demissionaire kabinet stevig moeten ingrijpen om ervoor te zorgen dat de besmettingen niet te hard oplopen. Dit zou er dan voor moeten zorgen dat we Sinterklaas en Kerst op een normale manier kunnen vieren.

Normale feestdagen

Vaak duurt het een aantal weken voordat de effecten van extra maatregelen te zien zijn. Ook is het onzeker hoe de coronacijfers reageren op de maatregelen. Dit hangt mede af van het gedrag van de Nederlanders.

Het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM vindt dat er ook meer controle moet zijn om te kijken of de regels nageleefd worden. “Het moet allemaal voor de zorg behapbaar blijven. Maar die sector heeft last van toenemend ziekteverzuim én uitstroom van personeel.”

Daarom vind ze het goed dat het kabinet stevig ingrijpt. “Ruimte om de besmettingen nóg verder op te laten lopen, is er niet. We zitten al tegen de bovengrens van de rekenmodellen aan. Als de aantallen verder stijgen, kan de overbelasting in de zorg enorm worden.”

Experts zijn benieuwd hoe de Nederlanders zich aan de basisregels blijven houden. “Maatregelen, controle op de maatregelen en het gedrag van mensen bepalen uiteindelijk hoe hoog de piek wordt”, sluit Timen af. “Het is op dit moment onmogelijk om te zeggen hoe erg het wordt.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven