Sterkste aardbeving in 25 jaar raakt Taiwan – bekijk hier de schokkende beelden

Aardbeving Taiwan

Een krachtige aardbeving heeft Taiwan getroffen, wat de bezorgdheid over een mogelijke tsunami van drie meter aanwakkert na de beving van 7.7 op de schaal van Richter. De Japanse Weerdienst (JMA) heeft voor de regio’s rond Okinawa, Miyakojima en de Yaeyama-eilanden een waarschuwing afgegeven.

Tsunami onderweg

“Tsunamigolven zijn onderweg naar de kustlijnen. Verlaat het gebied zo snel mogelijk. De golven kunnen meerdere keren aankomen. Ga door met evacueren totdat het sein veilig wordt gegeven,” meldde de weerdienst. Berichten vertellen ook dat meerdere individuen vastzitten in constructies nadat de seismische activiteit deze van hun fundamenten deed verschuiven.

De beving vond zijn oorsprong 18 km ten zuiden van Hualien in Taiwan, zoals aangegeven door de US Geological Survey. De JMA heeft een tsunami voorspeld die kan oplopen tot drie meter nadat de aardschok om 7.58 uur lokale tijd plaatsvond.

Ongeveer dertig minuten later werd gemeld dat de eerste tsunamigolf waarschijnlijk al de kusten van de Miyako- en Yaeyama-eilanden had bereikt. Een golf van 30 cm werd waargenomen aan de kust van het eiland Yonaguni, ongeveer vijftien minuten nadat de schok plaatsvond.

JAMA meldde dat golven vermoedelijk ook de kustgebieden van Miyako en Yaeyama zullen raken. De seismische activiteit was voelbaar over het gehele eiland, volgens het Centraal Weer Administratie-agentschap van Taiwan. Het had een kracht van 7.7 bij het epicentrum en ongeveer vier op de minst getroffen plekken.

Rond de 13 personen liepen verwondingen op, waarvan twee ernstig, in 250 incidenten gerelateerd aan de beving, volgens lokale verslagen. In september 1999 werd Taiwan voor het laatst getroffen door een aardschok van deze mgnitude, waarbij 2.400 mensen om het leven kwamen.

Schokkende beelden

Op verschillende televisiezenders waren beelden te zien van gebouwen in de oostelijke stad Hualien van Taiwan die van hun fundamenten waren getrokken. De beving was ook voelbaar in de hoofdstad Taipei. De beving vond plaats aan de tegenovergestelde kant van het eiland van de hoofdstad, maar was krachtig genoeg om voorwerpen van de planken te doen vallen.

Scroll naar boven