Stel je auto wassen nog maar even uit: Saharazand onderweg

Stel je auto wassen nog maar even uit: Saharazand onderweg

Wie vandaag zijn/haar auto wil wassen, kan daar beter nog maar even mee wachten. Er zijn namelijk grote ladingen Saharazand onderweg naar Nederland.

Dat melden meerdere media, waaronder Hart van Nederland en natuurlijk meteorologische instituten zoals het KNMI en het altijd betrouwbare WeerOnline.

Saharazand

Het gaat dit keer niet om een klein beetje. Wetenschapper Mark Parrington laat weten dat het om ‘zeer hoge concentraties’ gaat. ”Meer dan 120 microgram per kubieke meter op een hoogte van drie kilometer.”

Vandaag en morgen (woensdag en donderdag) zal het grootste gedeelte in Nederland zijn. Het Saharazand hangt dan in de lucht in wat kleinere concentraties.

Stel je auto wassen nog maar even uit: Saharazand onderweg

Desalniettemin wordt het afgeraden om je auto te (laten) wassen. Auto’s, en natuurlijk ook tuinmeubelen, zullen weer oranje kleuren.

Zand en stof

Zand en stof uit de Saharawoestijn: hoe komt dat helemaal in Nederland terecht? Eerder gaf weerman Dennis Wilt van het medium Weer.nl al aan hoe dat kan.

”Door zandstormen komt het in de atmosfeer terecht. De wind doet vervolgens de rest en blaast het helemaal hier naartoe. Soms legt het zand duizenden kilometers af. In uitzonderlijke gevallen gaat het zand de oceaan naar Amerika zelfs over”, zo vertelde Wilt.

Stel je auto wassen nog maar even uit: Saharazand onderweg

Afspoelen

Je auto wassen is dus geen goed idee. Wanneer het stof echter gevallen is, kun je je auto natuurlijk wel wassen. Maar dat kun je niet zomaar doen.

Je moet je auto, volgens specialisten van Bovag, eerst goed afspoelen voordat je er een borstel bij pakt. Dit om krassen door het Sarahazand te voorkomen.

Tips

Onderstaand lees je enkele praktische tips om je auto stofvrij te krijgen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar we doen dit om je te helpen. Spoel je auto eerst goed af. Daarna heb je het volgende nodig:

  • Twee emmers
  • Washandschoen of zachte doek
  • Zachte borstel
  • Goede autoshampoo
  • Velgenreiniger
  • Droogdoek

Bovenstaande benodigheden gelden natuurlijk voor wanneer je zelf je auto gaat wassen. Je kunt ook naar de wasstraat. Ook hier is het aan te raden om eerst je voertuig af te spoelen, zodat het Saharazand er eerst goed vanaf gaat!

carwash, clean, jet wash

Scroll naar boven