‘Statushouders verdienen voorrang zodra er woningen vrijkomen’

'Statushouders verdienen voorrang zodra er woningen vrijkomen'

Zoals menigeen weet, heerst er een behoorlijke woningkrapte in Nederland. Sommige mensen moeten jaren wachten op een huurwoning. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Eric van der Burg willen dat huurpanden die vrijkomen, als eerst naar vluchtelingen gaan die een verblijfsstatus hebben. Hierdoor zou de druk op opvangcentra verminderen.

Het kabinet probeert met man en macht te zorgen dat gemeenten genoeg statushouders huisvesten, maar dat gaat niet snel genoeg. De bedoeling is daarom dit wettelijk verplicht te maken, maar ”die wet duurt nog wel een tijd”, zo zegt Eric van der Burg.

Grote problemen in Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol en nog steeds komen er dagelijks nieuwe asielzoekers binnen. Het kabinet wenst snelle doorstroming, zodat voorkomen kan worden dat asielzoekers buiten moeten slapen. Gister moesten maar liefst 32 mensen noodgedwongen slapen op stoelen in de wachtruimte.

EuroParcs en Roompot bieden vakantiehuisjes aan asielzoekers Ter Apel

Meer dan een derde van de mensen die in een opvanglocatie zitten, beschikt over een verblijfsvergunning. ”Zij kunnen met een integratietraject beginnen, maar zitten nog steeds op een plek die eigenlijk voor asielzoekers bedoeld is”, aldus Hugo de Jonge.

Voorrang

Het feit dat asielzoekers nog steeds in die aanmeldcentra zitten, komt voort door het tekort aan woningen. De Jonge is van mening dat ”er wel degelijk voldoende woningen” zijn, maar dat het ”natuurlijk krap” is. ”Vrijkomende woningen zouden daarom naar statushouders moeten gaan, of je zou daar aanvullend, net als bij andere aandachtsgroepen, een flexibele huisvesting voor moeten creëren”, aldus de CDA-minister.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven