Statushouders ‘maandenlang op vakantie’ naar hun thuislanden, geven huizen niet op

Statushouders 'maandenlang op vakantie' naar thuisland, geven huis niet op

In het Westland is massale ophef ontstaan over huizen van statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne die ‘maandenlang’ leegstaan. Wat blijkt? De zogenaamde arme donders gaan gewoon lekker op vakantie naar thuislanden. En willen hun huis niet opgeven.

Onderverhuren

Uit onderzoek blijkt dat er in een aantal Westlandse dorpen momenteel grote leegstand heerst. Statushouders zijn nu voor langere tijd op vakantie naar het land waar ze vandaan komen.

Dat geldt ook voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ook zij keren lange periodes – soms enkele maanden – terug naar huis. Hun woningen laten ze leegstaan. Ze weigeren die op te geven.

Volgens fractievoorzitter Peter Duijsens van Coalitiepartij Westland Verstandig zijn er zelfs statushouders die zelf lekker op vakantie gaan en hun woning onderverhuren aan asielzoekers die elders in Nederland al een woning hebben gekregen. Zo belazeren zij de boel.

Dit kan niet

De partij is not amused en eist dat de gemeente gaat handhaven. ”Het zou mogelijk gemaakt moeten worden om woningen te claimen voor mensen die wel dringend onderdak nodig hebben.”

Westland Verstandig heeft schriftelijke vragen gesteld en wil onder meer weten of er een mogelijkheid is om bij langdurige afwezigheid de leegstaande woning te geven aan mensen die dringend een dak boven het hoofd nodig hebben. Want dit is pure nepperij.”

Blijf lekker weg

Ook coalitiepartij GemeenteBelang Westland is laaiend over wat statushouders doen. Zij vinden dat er misbruik gemaakt wordt van goedheid en voorzieningen.

Statushouders vinden aangeboden woningen te min: ''Wij hebben andere verwachtingen''

”Wanneer dit klopt, mogen ze wat ons betreft helemaal wegblijven. Want als je voor een vakantie terug kunt naar je eigen land, dan heb je hier niks te zoeken”, zo stelt een pissige fractievoorzitter Remmert Keizer. De partij is ‘heel benieuwd’ wat het college hierop te zeggen heeft.

De LPF eist dat de onderste steen boven komt. ”Het Westland is heel ruimhartig omgesprongen met deze mensen. Onze deur stond, met name voor de Oekraïense vluchtelingen, wagenwijd open. En op dit moment zijn we wat opvang betreft zelfs koploper in de regio.”

”Dat we nu horen dat statushouders hun woning zouden onderverhuren, is schandalig”, zegt fractievoorzitter Dave van Koppen.

Scroll naar boven