Stans (11) wist al op haar vijfde dat ze een meisje wil zijn: ”Ik zag dat op tv”

Stans (11) wist al op haar vijfde dat ze een meisje wil zijn: ''Ik zag dat op tv''

De inmiddels elfjarige Stans wist al op haar vijfde dat ze verder wilde gaan als een jongen. ”Ik zag op tv, in ‘Iedereen beroemd’, hoe een vrouw vertelde over hoe ze een man is geworden. Toen wist ik: dat wil ik ook wel.”

Stans

Wanneer je vijf jaar bent en dan al weet dat je liever een meisje bent, terwijl je als jongen geboren bent. Bij het Centrum voor S*ksuologie & Gender kunnen kinderen al terecht vanaf negen jaar.

Daar zijn ze allesbehalve verbaasd. Vanaf vier jaar beginnen kleuters te experimenteren met speelgoed en rollenspellen. Als stereotype gedrag niet wordt aangemoedigd, dan kan het zo zijn dat meisjes van auto’s en ridders gaan houden en jongens op dansles willen.

11 jaar

Bij Stans begon het allemaal op haar vijfde. Ze is geboren als jongen, maar vijf jaar later ‘ontdekte’ ze dat het helemaal niet zo leuk is om een jongen te zijn.

”Ik zag op tv, in het programma Iedereen beroemd, hoe een vrouw vertelde over hoe ze man is geworden. Toen wist ik: dat is wat ik ook wil.”

Stans is er dus vroeg bij. Ze is nu 11 jaar en is een ‘volwaardig’ meisje geworden. ”Heel mijn klas weet het, ik denk heel mijn school.”

”Ze hebben mij gezien als jongen. Ze hebben gezien hoe ik veranderde. Iedereen is daar heel goed mee omgegaan”, aldus de nieuwe dame.

Psycholoog

Gaia van Cauwenberg, kinderpsycholoog, benadrukt dat er tegenwoordig wordt geadviseerd om ‘het pad open te houden’. Ze vindt dat ouders hun kinderen niet in een bepaalde richting moeten duwen.

Transitie draait niet om snelheid. Je kunt pas hormonen toegediend krijgen vanaf 15 jaar. Daarvoor wordt geprobeerd om de pubertijd te remmen.

”Maar wij gaan nooit over één nacht ijs. Heel het team beslist en het moet vooral het juiste moment zijn voor de persoon die voor ons zit en zijn/haar omgeving.”

Stans vindt het vooral belangrijk dat ‘iedereen zichzelf kan zijn’.

Scroll naar boven