Staatssecretaris reageert op erbarmelijke staat van Defensie – “Ik schaam me kapot”

defensie

Staatssecretaris Christophe van der Maat schaamt zich kapot voor de toestand van onze Defensie: “Kazernes zijn koud en tochtig. Ik denk dat geen enkele ambtenaar in Den Haag in een van die kazernes zou willen functioneren, en daar schaam ik mij kapot voor,” erkende hij in WNL Op Zondag.

Slechte staat van kazernes

In het televisieprogramma was hij te gast over de staat waarin Nederland verkeerd op het gebied van Defensie. “Ik zag letterlijk kozijnen waar je je vinger doorheen kan prikken. Defensie heeft echt heel diep moeten gaan, defensie is nog in een fase van herstel en daar gaan we de komende jaren volop mee door”.

Dienstplicht

Ook had hij het over het grote personeelstekort bij de krijgsmacht: “Op dit moment hebben we een kleine 4000 vacatures, maar alles bij elkaar hebben we nog vele duizenden nieuwe mensen extra nodig. Voor de paraatheid heeft dat tot gevolg dat militairen soms niet op oefening kunnen.”

En daarbij wordt sterk rekening gehouden met een mogelijke terugkeer van de dienplicht, aldus van der Maat:
“We laten ons inspireren door de dienstplicht in Zweden, Noorwegen en Israël. We gaan de dienstplicht zoals we die in ons land kennen niet opnieuw invoeren, maar we willen er alles aan doen om zoveel mogelijk goede mensen binnen te halen.”

Meer vrouwen oplossing

Eerder schreven we een artikel over diezelfde Christophe van der Maat. Hij zou grote plannen hebben voor de toekomst van onze krijgsmacht. Zo is volgens hem een oplossing voor het personeelstekort, het aantrekken van meer vrouwen bij Defensie.

Momenteel is 16% van alle werknemers bij Defensie vrouw. Van der Maat zou dit aantal het liefst naar 30% brengen. Hij wil daarom “bij gelijke geschiktheid” de voorkeur geven aan een vrouw, volgens berichtgeving.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven