Spannende verkiezingsdag in Frankrijk: Blijft Macron, of wordt Le Pen de nieuwe president?

Spannende verkiezingen in Frankrijk, blijft Macron of wint Le Pen

In Frankrijk wordt vandaag gestemd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ongeveer 48,7 miljoen kiezers hebben een oproep ontvangen om te kiezen tussen de zittende president Emmanuel Macron en Marine Le Pen.

Het is hoe dan ook een spannende dag. Wordt Macron herkozen, of kiest het Franse volk met Le Pen voor een vrouw en daarmee voor een primeur in de Franse geschiedenis? Volgens kenners is Macron de favoriet in de peilingen, maar is het ook zo dat Le Pen meer dan ooit kansmaakt om de verkiezingen te winnen.

Eerste ronde

Centrum-kandidaat Macron van de partij La Republique en Marche (LREM) kreeg in de eerste ronde de meeste stemmen van de twaalf kandidaten: hij kwam uit op 27,85 procent. Kandidaat Le Pen van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN), het vroegere Front National, volgde daar vlak achter met 23,15 procent. De winnaar van de tweede ronde wordt de komende vijf jaar de nieuwe president van Frankrijk.

Overzeese gebieden

In de Franse overzeese gebieden werd zaterdag, vanwege het tijdsverschil met Frankrijk al gestemd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Onder meer de inwoners van het kleine eilandgebied Saint-Pierre-et-Miquelon, voor de kust van Canada, trokken zaterdagochtend lokale tijd al naar het stemlokaal. Daarna volgden Frans Guyana, een buurland van Suriname, en de Franse eilanden in de Antillen, de Stille en de Indische Oceaan.

Poll Creator

Laat een reactie achter

Scroll naar boven