Snelwegplakkers openen de jacht op Zwarte Piet en stellen ultimatum

Klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) heeft een nieuw doel gevonden om tegen te ageren. Nederland moet Zwarte Piet in de ban doen.

De actiegroep gaat samenwerken met het comité Kick Out Zwarte Piet. Inmiddels hebben gemeenten die Zwarte Piet niet in de ban hebben gedaan, een brief gekregen.

Ultimatum

De klimaatgekken stellen de gemeenten een ultimatum. ”Stop met Zwarte Piet of er zullen acties volgen.” Wat hiermee exact bedoeld wordt, is niet duidelijk.

Snelwegplakkers openen de jacht op Zwarte Piet en stellen ultimatum

XR wil voorlopig alleen kwijt dat het om vreedzame acties zal gaan. De non-binaire Noor Blokhuis, iemand die zich geen man of vrouw voelt, heeft de brief geschreven. Het menspersoontje meent dat XR al jaren met KOZP heeft ‘geflirt’. ”Maar dit jaar doen wij echt mee.”

Discriminatie

Blokhuis associeert Zwarte Piet en klimaatverandering met elkaar. ”Wij staan voor klimaatrechtvaardigheid. Dat betekent een eerlijk en gelijkwaardig bestaan op een leefbare planeet voor iedereen.”

”Voor racisme en racistische karikaturen als Zwarte Piet is geen plaats. Wij verzetten onz tegen alle vormen hiervan en zijn tegen onrecht.”

Palestina

Blokhuis, die zichzelf een ‘groene queer theoloog’ noemt, moeten mensen ook begrijpen dat de beweging achter Palestijnen in Gaza staat.

”Wij zijn solidair met burgerslachtoffers, ook de Israëlische.” Blokhuis heeft in de media gelezen dat er genocide zou zijn in Gaza, en denkt nu dat dat echt zo is.

Einde zoek

Inmiddels raakt XR steeds meer aanhangers kwijt. Het begon allemaal nog leuk, met op de weg zitten voor de bloemetjes en de bijtjes.

Maar inmiddels bemoeien de klimaatclowns zich met allerlei materie waar ze helemaal geen verstand van hebben. En dat is niet wenselijk voor veel leden.

Blokhuis heeft daar een oplossing voor. ”Op speciale bijeenkomsten van lokale afdelingen, zoals zaterdag in Arnhem, kunnen leden ‘stoom afblazen’.

Marlise Hommel, lid van XR, vraagt zich ook af wat nu de bedoeling is. De docente Engels wil van Zwarte Piet af, maar snapt niet dat de beweging zich mengt in de Palestina-kwestie.

”Bij de acties in Rotterdam en Den Haag was helemaal geen aandacht voor Israël. Dat heeft veel mensen gestoord”, aldus de actievoerster.

 

Scroll naar boven