We kennen het allemaal: vermoeidheid en slapeloosheid. Je kijkt ernaar uit om eindelijk je hoofd op je kussen te leggen en een goede nachtrust te krijgen. Maar dan gebeurt het ondenkbare, je kunt niet in slaap vallen en ligt urenlang na te denken over van alles en nog wat. Sneller in slaap vallen. Hoe doe je dat?
Sneller in slaap vallen
Als je moeite hebt om in slaap te komen, lijkt deze truc de oplossing te zijn voor al dat draaien en malen. Vooral als je al van alles hebt geprobeerd zonder succes, zoals het afspelen van rustgevende geluiden en het tellen van schaapjes. Een TikTokker genaamd Dr. Scott Walter heeft de oplossing.
Cognitieve shuffling
Er blijkt een methode te zijn die je helpt sneller in slaap te vallen. En nee, dat is niet het leegdrinken van een fles rode wijn. De Amerikaanse Dr. Scott Walter legt in een TikTok-video uit hoe een handige mentale truc je kan helpen binnen no time in slaap te vallen, namelijk door middel van cognitieve schuffling.
Deze techniek richt zich op het afleiden van je geest van bewuste gedachtepatronen die je wakker houden. Het bootst als het ware micro-dromen na, waardoor je brein het signaal krijgt dat het veilig is om te gaan slapen. Klinkt simple, en dat is het ook. Lees maar eens verder.
@denverskindoc Stitch w/ @sidneyraz say goodbye to the Sunday Scaries and fall asleep quickly with this doctor approved sleep hack! #sleephack #todayilearned #wishiknew #howtofallasleepfaster #cognitiveshuffling #cognitiveshuffle #sleephelp #doctor #medicine #sleep #sundayscaries #doctorhack #fallingasleep #anxiety ♬ original sound – Dr. Scott Walter | Derm
Zo doe je het
Volgens Walter zijn er een paar manieren om dit uit te voeren. Een methode is simpelweg denken aan willekeurige woorden of objecten die niets met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld: koe, blad, sandwich, boter, lever. Gewoon willekeurige woorden die nergens op slaan.
Eerst kies je een letter van het alfabet. Vervolgens begin je je hartslag te tellen en na elke acht slagen, denk je aan een woord dat met die letter begint. Als je deze techniek snel onder de knie wilt krijgen, raadt neurowetenschapper Dorsey Standish aan om een ‘kernwoord’ te kiezen, bijvoorbeeld het woord ‘rust’.
Hij stelt voor om te beginnen met het bedenken van woorden die bijvoorbeeld met de letter ‘R’ beginnen, zoals roos, regen of robot. Wanneer je alle woorden met een ‘R’ hebt opgenoemd, ga je verder met de volgende letter in het woord, wat ‘O’ zou zijn. Standish adviseert om dit proces te herhalen totdat je in slaap valt, wat meestal tussen de 10 en 15 minuten duurt. Sneller in slaap vallen doe je dus zo. Slaap zacht!