Slotenmaker licht oude man (83) op, vraagt krankzinnig bedrag voor openen deur

Slotenmaker licht oude man (83) op, vraagt krankzinnig bedrag voor openen deur

Malafide slotenmakers slaan in Nederland al jarenlang vrijwel ongemoeid hun slag. Gladde jongens die absurde bedragen vragen voor het openen van een slot. Het ergste is nog dat vrijwel de meeste mensen de rekening die soms honderden euro’s bedraagt, ook daadwerkelijk betalen.

De voorbeelden van oplichters zijn talrijk en gaat erg genoeg ook ten koste van het vertrouwen in slotenmakers die juist wel eerlijk zijn. Tegen het Algemeen Dagblad vertellen twee mensen die slachtoffer geworden van deze oplichtingsvorm wat hen is overkomen.

676 euro

Petra Jansen uit Breda kwam vorige week thuis, toen het slot van de voordeur niet meer werkte. ”Dan ga je zoeken op het internet: slotenmaker Breda. Eerst ging het om wat voorrijkosten, maar het bedrag dat de man vroeg werd alsmaar hoger. Voor het openboren van de deur, voor de diagnose, materiaalkosten…”

De rekening bedroeg uiteindelijk 676 euro. ”Ik stond ’s avonds alleen met die man in mijn huis. Moest gelijk pinnen. Op het moment dat ik betaalde, wist ik het: shit, ik ben opgelicht. Je voelt je heel erg dom.”

Het kan nog gekker

Ook Fred van Eijsden (83) is slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting. Hij zat onlangs bij zijn schoonzus op het balkon, toen de balkondeur dichtsloeg. ”De mensen die nog een sleutel hadden, waren niet beschikbaar. Na veel geroep hebben we de 93-jarige onderbuurvrouw kunnen bereiken”, zo vertel Fred.

”Die heeft een sleutelspecialist gebeld. Even later kwam een jongeman. Een frisse, aardige gast. Het type schoonzoon die iedereen wel zou willen hebben. Die gaat ons vast goed helpen, dachten wij.”

Nadat de ‘ideale schoonzoon’ aan de slag ging, sloeg het goede gevoel bij Fred om in wantrouwen. ”Het zou duur worden”, zo werd hem te verstaan gegeven. Onderzoekskosten, voorrijkosten, een groot slot en meer van die onzin. De rekening die hij kreeg betrof €1.197 euro.

Maar Fred tuinde er niet in. ”Ik zei dat ik geen pasje had met zoveel geld erop. 500 euro kan ik betalen, was mijn voorstel. De rest komt dan wel, maar dat hebben we natuurlijk niet gedaan.” Fred heeft nog geprobeerd het bedrijf te traceren, iets dat merkwaardig genoeg niet lukte. ”De firma was niet te vinden.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven