Slecht nieuws: ‘Zorgwekkende’ nieuwe coronavarianten gaan zorgen voor zomergolf

Slecht nieuws: ‘Zorgwekkende’ nieuwe coronavarianten gaan zorgen voor zomergolf

Het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) luidt de noodklok over twee nieuwe coronavarianten. Het gaat om de omicron-varianten -BA.4 en BA.5. Volgens het centrum gaat het om ‘zorgwekkende’ varianten en is de kans groot dat deze de komende weken en maanden gaan zorgen voor een nieuwe coronagolf. Er wordt gewaarschuwd voor meer patienten in ziekenhuizen en een toename van ic-opnames.

De subtypen hebben Nederland inmiddels al bereikt. Binnen drie weken is het percentage BA.4 en BA.5 van 0,7% naar 8% gegaan. Volgens Chantal Bleeker van het Radboudumc zijn de varianten niet perse ernstiger. Maar doordat deze varianten nog besmettelijker zijn, kan het aantal Covid-gevallen pijlsnel toenemen en dat betekent automatisch dat er meer ziekenhuisopnames zullen komen.

Tijd voor een plan

Bleeker zegt tegen De Telegraaf het tijd te vinden voor een plan en wil niet praten over een strategie voor het najaar. ‘’Er is een niet onwaarschijnlijk scenario dat we een zomergolf gaan krijgen en we verspillen kostbare tijd.’’

Booster

Bleeker zegt eveneens bezorgd te zijn over het feit dat er minder wordt getest en dat er minder onderzoek wordt gedaan naar mutaties. Ze hamert op het nemen van een booster. ‘’Deze werkt nog steeds tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden. We hebben geluk dat de originele vaccinatie tegen het Wuhan-virus ook nog werkt tegen omicron-varianten. Dat blijkt uit data uit Israël.

De Gezondheidsraad adviseert iedereen boven de zestig jaar, straks een twee booster te halen zodra dit kan. Bleeker: ‘’Als je de omicron-variant BA.1 hebt gehad, beschermt dat je niet goed tegen BA.4 of BA.5. Zeker niet als je niet gevaccineerd bent.’’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven