Slecht nieuws: Zorgpremie 2023 wordt fors hoger

Zorgverzekering 2023

De prijs van de zorgpremie schiet volgend jaar als een komeet omhoog. De eerste berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid (wijzen een absurde stijging van zo’n 15 euro per persoon, per maand uit.

Vrijgegeven stukken

Dat laten door het kabinet vrijgegeven stukken rond de koopkrachtreparatie zien. Het ministerie schat de kosten per persoon in 2023 op ongeveer 1.700 euro per jaar. Dat komt neer op zo’n 140 euro per maand.

Dit jaar ligt de zorgpremie op een bedrag van om en nabij 125 euro per maand. Dat zou dus een stijging betekenen van 15 euro per maand.

Richtlijn voor zorgverzekeraars

De berekening geldt als een adviesprijs. Zorgverzekeraars kunnen in november zelf hun tarieven bepalen. In theorie is het dus mogelijk dat zij een lagere premie rekenen. Als dit het geval is, zullen zij aanspraak moeten maken op hun financiële reserves. De kans daarop is natuurlijk minimaal.

Stijgende lijn zorgpremie

De zorgpremie stijgt al jaren. Tien jaar geleden lag het bedrag nog rond de 100 euro per maand. Sinds die tijd is het eigen risico wel hard omhoog gegaan. Dit staat momenteel op 385 euro per maand en kan voorlopig niet stijgen. In het huidige coalitieakkoord is dat opgenomen.

Definitieve prijs zorgpremie 2023

In augustus van dit jaar maakt het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe raming. De uitkomsten hiervan worden op Prinsjesdag (20 september) bekendgemaakt.

Hoe het komt dat de zorgpremie 2023 zo hoog uitvalt in de voorlopige berekeningen, is niet duidelijk. Een woordvoerder geeft aan hier nog geen verklaring voor te hebben. Onderstaand een overzicht van de zorgpremies, samengesteld door De Telegraaf.

Zorgpremie 2023 Telegraaf

 

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven