Slecht nieuws: Zeldzaam virus bezig aan enorme opmars binnen Europa

Slecht nieuws: Zeldzaam virus bezig aan enorme opmars binnen Europa

Het apenpokkenvirus, dat normaal gesproken enkel voorkomt in Centraal- en West-Afrika, is bezig aan een enorme opmars binnen Europa. In de zuidelijke landen Spanje en Portugal, zijn inmiddels al meer dan 40 infecties vastgesteld. Ook in Engeland zijn inmiddels zeven personen besmet geraakt. Het ziet er niet goed uit, zo meldt De Telegraaf.

De Britten, die over een ”uiterst ongebruikelijke” situatie spreken, werken samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Britse uitbraak tot op de bodem uit te pluizen.

Homoseksuele mannen vaakst getroffen

Besmettingen met het apenpokkenvirus vinden meestal plaats via ademhalingsdruppels. Volgens gezondheidsexperts zijn de meeste infecties terug te leiden naar seksueel contact tussen mannen. Dit wordt bevestigd door de Spaanse autoriteiten in Madrid.

De 23 ontdekte gevallen van besmettingen met het apenpokkenvirus, zijn volgens hen ”vrijwel allemaal” oorzaak van seks tussen mannen. Ook in het Portugese Lissabon en in Groot-Brittannië gaat het om mannen die seksuele handelingen met andere mannen hebben.

Het virus beperkt zich echter niet alleen tot Europa. Ook in de Verenigde Staten (Massachusetts) heeft een man het virus onder de leden.

YouTube video player

Centraal- en West-Afrika

Apenpokken komen normaliter alleen voor in Centraal- en West-Afrika. De symptomen van het virus bestaan onder meer uit uitslag die begint in het gelaat en zich verspreid naar andere lichaamsdelen. Ook koorts en spierpijn worden gerekend tot symptomen.

In de meeste gevallen herstellen geïnfecteerden binnen enkele weken, maar het kan helaas ook zo zijn dat patiënten niet herstellen en overlijden.

Het apenpokkenvirus is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig van apen. Het virus werd ontdekt in het jaar 1958.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven