Slecht nieuws: tarieven kinderopvang per 1 juli fors omhoog

'Goedkoper maken kinderopvang gaat niet door'

Slecht nieuws voor ouders die hun kinderen naar de opvang brengen. Per 1 juli aanstaande wordt er een forse prijsverhoging doorgevoerd. Organisaties claimen hogere kosten te hebben, die ze doorberekenen aan klanten. Duizenden ouders worden getroffen.

Fors hoger

De Brabantse organisatie Midden Brabant meldt op haar website dat de verhoging van de tarieven noodzaak is. Zij gooien de uurtarieven omhoog per anderhalf procent.

Die anderhalf procent valt nog mee, want Fantaziehuis gooit er 2,78 procent bovenop terwijl Kinderopvang SDK maar liefst 4,97 procent meer gaat rekenen per uur. En dan hebben we het nog niet eens over SDK, dat ouders gaat afpersen door zes procent meer te vragen.

De adjuct directeur van Brancheorganistie Kinderopvang ziet het met lede ogen aan. ”In zestien jaar tijd heb ik dit slechts een keer eerder meegemaakt”, zo stelt Asja Godthelp.

Slecht nieuws: tarieven kinderopvang per 1 juli fors omhoog

Weer verhogen

Kinderopvangorganisaties bepalen in het najaar hun tarieven voor het jaar daarop. Afgelopen januari werden die tarieven met zo’n 8,5 procent verhoogd.

Nu blijkt dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht. In april van dit jaar is de nieuwe cao voor personeel ingegaan. Hierin werd opgenomen dat personeel een loonsverhoging van 12 procent kreeg. Die kosten moeten nu doorberekend worden aan ouders.

Ouders zijn vanzelfsprekend niet gelukkig met de nieuwe stijging. Er zijn al veel mensen die het nauwelijks kunnen betalen en dat zal nu al helemaal het geval zijn.

Volgende stijging

Volgens Godthelp is het ”heel vervelend” wanneer ouders deze extra kosten niet kunnen ophoesten. Maar, zo stelt ze: ”Een tariefstijging is nog altijd beter dan het failliet laten gaan van je organisatie. Daar hebben dus ouders helemaal niets aan.”

Vorige week vrijdag maakte minister Van Gennip van Sociale Zaken overigens bekend dat de vergoeding voor kosten in de kinderopvang per januari 2024 iets omhoog gaat.

Maar in januari staat ook de volgende verhoging alweer op de planning. Dan wordt de maximum uurprijs met zes procent verhoogd. Het worden dus peperdure maanden.

Scroll naar boven