Er dienen zich donkere dagen aan voor liefhebbers van risotto. In het noorden van Italië heerst enorme droogte, in sommige plaatsen heeft het al ongeveer een maand of vier niet of nauwelijks geregend. Met catastrofale gevolgen voor de lokale landbouw.
In de driehoek Pavia, Vercelli, Novara wordt de helft van alle Europese rijst verbouwd, ongeveer vierduizend rijstboeren produceren daar ruim 1,5 miljoen ton per jaar.
Neerslag
Maar nu dus even niet. Het heeft de afgelopen maanden nauwelijks geregend in Noordwest-Italië en ook sneeuw is er deze winter niet gevallen de Alpen, dus is het waterniveau van Italië’s grootste rivier dramatisch laag. ”Het is 70 procent minder dan normaal”, zegt Marco Gardella, ingenieur van het Osservatorio del Bacino del Po, een instantie die de Po dagelijks monitort.
”We hebben nu een doorstroom van ongeveer 450 kubieke meter per seconde, terwijl we in deze tijd van het jaar zo’n 1200 kubieke meter per seconde zouden moeten hebben.”
Risottorijst helemaal weg
De droogte en de oorlog in Oekraïne kunnen leiden tot schaarste van Italiaanse rijst, zegt Mario Francese, voorzitter van de vereniging van Italiaanse rijstproducenten tegen het Algemeen Daglad. Hij waarschuwt dat Risottorijst zelfs helemaal uit de supermarkten kunnen verdwijnen.”
Naast de droogte, hebben de boeren ook te maken met andere tegenvallers. De prijs van elektra is verdubbeld, die van gas is met 150 procent gestegen en benzine met 54 procent. Tenslotte zijn ook verpakkingskosten met 40 procent gestegen.
Nu de oogsten fors gaan tegenvallen, is een prijsstijging niet meer te voorkomen. Die stijging komt bovenop de stijgende graanprijs. Naast het risico dat risotto verdwijnt, zal er binnenkort ook meer moeten worden afgetikt voor pasta. Ruim 60 procent van de in Italië geproduceerde pasta is bestemd voor de export.