Vorige week presenteerde het KNMI een rapport met klimaatscenario’s die niet gunstig uitpakken. In het schrijven waren een aantal opmerkelijke zaken opgenomen.
Overstromen
De steden en dorpen in Zuid-Holland moeten volgens het rapport rekening houden met overstromingen bij hevige neerslag. De dijken langs de Noordzee en rivieren, moeten daarom snel hoger en breder gemaakt worden. Wanneer dat niet gebeurt, gaat het vroeg of laat helemaal mis.
Omroep West ging op onderzoek uit om uit te vinden wat er de komende jaren regionaal gedaan gaat worden om, zoals zij dat beschrijven: droge voeten te houden.
Verhardingen
De laatste jaren zien we steeds vaker dat huizen en kelders onder water komen te staan als gevolg van hevige regenval. Hier zijn voorbeelden genoeg van.
In Pijnacker gebeurde dat afgelopen week nog. Door de toenemende invloed van klimaatverandering worden regenbuien een stuk frequenter en intenser.
Kans op overstromingen in heel Zuid-Holland, dijken moeten hoger https://t.co/UdG9qLwMln
— Omroep West (@omroepwest) October 16, 2023
Een complicerende factor in deregio is het feit dat veel dorpen en steden sterk verstedelijkt zijn. Daardoor is er veel asfalt en bestrating aanwezig. Dat zorgt ervoor dat het regenwater moeilijk in de bodem kan infiltreren. Er wordt daarom geopperd om meer ruimte te maken.
Dijken en duingebied
Doordat het water in de rivieren en in de zee stijgt komen de dijken en de duinen steeds meer onder druk te staan, zeggen de hoogheemraadschappen Delfland, Rijnland en Schieland en Krimpenerwaard.
Er moet wat betreft de hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland daarom meer ruimte komen voor het versterken van de duinen en de dijken die ons tegen het zeewater beschermen.
Delfland denkt dat er in de toekomst te weinig ruimte is om de dijken te verbreden, waarmee omliggende dorpen niet langer beschermd kunnen worden tegen het water uit de rivieren en uit de zee.
Drogere periodes
Aan de andere kant nemen drogere periodes toe. Het aantal zomerse dagen zullen alleen maar toenemen. Dat zorgt dan weer voor problemen met ons drinkwater. Daar kan een tekort aan komen.
Een woordvoerder va de gemeente Rijnland vindt dat we zuiniger moeten zijn met drinkwater. Er zou een sproeiverbod voor thuis en bij sportverenigingen kunnen komen.
”Denk aan het plaatsen van een regenton. Je kunt water uit de regenpijp opvangen en dat gebruiken om te sproeien. Je hebt hier geen drinkwater voor nodig.”
Actie ondernemen
Ook in Delfland vinden ze dat bewoners zelf actie moeten ondernemen. ”We moeten ons aanpassen en zuinig zijn met water in ons gebied.”
”In droge tijden zullen we onze tuinen niet meer kunnen besproeien. Tegelijkertijd moeten we ons voorbereiden op een zeer heftige wateroverlast.”