Slecht nieuws: Prijzen wc-papier, tissues en luiers gaan fors omhoog

Slecht nieuws: Prijzen wc-papier, tissues en luiers gaan fors omhoog

De prijs van wc-papier, tissues en luiers gaat binnenkort als een raket omhoog, doordt de voorraden van houtpulp steeds harder dalen. Het Braziliaanse bedrijf Suzano, wereldwijd een van de grootste producten van pulp en papier, wijst de oorlog in Oekraïne aan als een van de belangrijkste redenen.

Topman Walter Schalka van Suzano zegt: ‘’Europa kocht altijd veel Russisch hout, maar sinds de start van de oorlog is die handel nagenoeg geblokkeerd. Ook zijn bepaalde certificaten van Russisch hout ingetrokken.

Europese producten

Europese producenten van houtpulp maken nu minder van de grondstof voor papier en dat zal voorlopig niet veranderen. Ook Russische pulpmakers hebben moeite om te blijven produceren, omdat ze niet aan alle benodigde materialen kunnen komen. Het gevolg is dat de wereldwijde pulpvoorraden aan het dalen zijn. “Dat kan op een kantelpunt uitkomen waarbij er tekorten ontstaan”, aldus Schalka.

Slecht nieuws: Prijzen wc-papier, tissues en luiers gaan fors omhoog

Vraagt stijgt, aanbod wordt minder

Dan is er ook nog een sterke vraag naar papier en karton door onder meer het toegenomen webwinkelen sinds de coronapandemie, wat voor prijsstijging zorgt. Zo is de prijs voor Chinese houtpulp dit jaar al 40 procent omhooggegaan. Ook uitgevers van kranten, (dag)bladen en tijdschriften hebben last van de hoge papierprijzen.

Omdat papier een essentieel product is, in het bijzonder tissues en toiletpapier, is de verwachting dat de vraag niet lager wordt als de prijs stijgt. Voor consumenten is het wel een nieuwe tegenvaller. Onder meer voedsel en energie werden door de oorlog in Oekraïne aanzienlijk duurder. Daarnaast jagen problemen in de voorraadketen, door onder meer Chinese lockdowns, de prijzen op.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven