Slecht nieuws: prijzen voor benzine en diesel fors omhoog

Slecht nieuws: prijzen voor benzine en diesel fors omhoog

Per vandaag is er nieuw sanctiepakket van de Europese Unie van kracht. Naast de import van Russische ruwe olie naar Europa is ook de import van diesel, kerosine en andere producten uit Rusland verboden. En dat gaan automobilisten merken aan de pomp.

Slecht nieuws: prijzen voor benzine en diesel fors omhoog

Dramatische toestanden

Het verbod op ruwe olie uit Rusland is al sinds 5 december van kracht. De EU heeft dit bedacht als straf voor de oorlog in Oekraine. De geleerden in Brussl denken Rusland hiermee in hun portemonnee te raken, maar in werkelijkheid zijn het burgers uit Europa die overal voor opdraaien.

Dat gegeven stopt Brussel niet. Sterker nog, er zijn weer nieuwe sancties bedacht en ingevoerd. Per vandaag is verboden om geraffineerde olieproducten zoals kerosine en diesel te importeren. Dat heeft grote gevolgen, want meer dan de helft van alle diesel in de EU was in januari afkomstig uit…Rusland.

Experts voorspellen nu dramatische toestanden aan de pomp. Diesel en kerosine blijven namelijk nodig en dus zal er veel meer vraag dan aanbod komen. En dat heeft grote invloed op de prijzen.

Alternatieven

Je zou denken dat wanneer je dergelijke sancties invoert, je een alternatief achter de hand hebt. De EU heeft dat niet. Die voeren de sancties eerst in en gaat dan op haar gemak kijken naar alternatieve leveranciers. Er wordt gegokt op de VS, het Midden-Oosten of China.

Omdat die landen verder weg liggen, is de brandstof langer onderweg. ”En een langere reis betekent een hogere prijs”, zo stelt analist Hans van Cleef.

Minister Rob Jetten ‘sluit niet uit’ dat de prijzen inderdaad omhoog gaan. Wel wil hij benadrukken dat Nederland ‘goed gevulde voorraden’ heeft en dat er in ons land veel raffinaderijen bestaan die eventueel diesel zouden kunnen produceren.

Scroll naar boven