Slecht nieuws: nieuwe coronavariant verspreid zich razendsnel

Slecht nieuws: nieuwe coronavariant verspreid zich razendsnel

Groot alarm in Noorwegen, waar het lokale RIVM (Folkehelseinstituttet) heeft geconstateerd dat het land te maken heeft met een nieuwe coronagolf. Deze wordt veroorzaakt door een nieuwe variant, de zogheten BF.7-variant.

Ziekenhuizen in het Scandinavische land zagen het aantal opnames in de laatste twee weken hard omhoog gaan. De minister van Volksgezondheid, Ingvild Kjerkol, laat weten dat de regering klaar is om beschermingsmaatregelen in te voeren als dat nodig wordt geacht.

Slecht nieuws: nieuwe coronavariant verspreid zich razendsnel

Kjerkol zegt ook dat er strak gemonitort wordt op het ontstaan van verschillende epidemieën tegelijkertijd. Het gaat hierbij om de wintergriep en corona.

BF.7-variant

De variant zou in staat zijn om dwars door de afweersystemen en vaccinatiebescherming heen te breken. Het RIVM meldde vorige maand dat de variant ook in Nederland is vastgesteld, maar wist toen nog niet dat deze zich razendsnel verspreidde.

Het is daarom afwachten wat er hier gaat gebeuren. De mogelijkheid is aanwezig dat Ernst Kuipers zal besluiten tot de invoer van beperkende maatregelen. Hij roept in ieder geval alvast op geen handen meer te schudden, maar over te gaan op een ‘boks’.