De regering in India heeft export van tarwe uit het land verboden. Reden hiervoor is de tegenvallende oogst, veroorzaakt door hittegolven. De nationale graanprijzen in het land stijgen momenteel keihard, waardoor we ook in Nederland niet onder prijsstijgingen uitkomen.
De Indiase autoriteiten hebben besloten tot het exportverbod om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen. Zeer opmerkelijk, want eerder liet het land nog weten op een recordexport van tarwe te rekenen. Dat is nu in duigen gevallen.
Grote problemen
En juist nu kan de wereld een flinke graaninjectie gebruiken. Met de oorlog in Oekraïne, een grote speler in de productie van graan, en het verbod uit India nemen de voorraden steeds verder af. Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft gisteren een berekening gemaakt, die alleszeggend is.
Zij voorspellen dat er 775 miljoen ton tarwe wordt geoogst, maar dat de verwachte consumptie op 788 miljoen ton gaat uitkomen. Dat is dus een tekort van 13 miljoen ton.
Andere graanproducten zijn landen als Australië, Marokko. Het toeval wil dat ook daar de oogst tegenvalt door het weer.
Brood wordt stervensduur
Nederlandse supermarkten krijgen dus te maken met hogere importprijzen en berekenen dat weer door aan jou. Vorige maand waren brood en granen bijna zes procent duurder dan een jaar eerder. Nu hoeven we niet te klagen, want weet je wie het pas echt zwaar hebben? Armere landen en mensen in Afrika en Azië.