Slecht nieuws: Hitte maakt plaats voor noodweer

Weer

Ben je nog aan het twijfelen of je die korte broek, bikini en slippers weer tevoorschijn moet halen nu het al september is? Vraag je je af of dat wel zin heeft?

Tot dinsdag

Het antwoord hierop betreft een volmondige ja! De komende dagen krijgen we heerlijk tropisch weer voor onze kiezen. Alle specialisten bij Weer.nl zijn het met elkaar eens. Pas vanaf volgende week dinsdag verandert het weer en de komende dagen kunnen we zelfs een hittegolf krijgen.

Om van een hittegolf te kunnen spreken, zijn minimaal vijf dagen op rij zomerse temperaturen vereist. Maar daarvan moeten er ook drie dagen tropisch zijn.

Zwaar noodweer in aantocht: ''Geniet nog maar even van het mooie weer''

Juist dat is volgens Weer.nl een uitdaging. Eergisteren liep de temperatuur op tot 28,8 graden in De Bilt, terwijl het gisteren 29,6 graden werd. De eerste tropische dag moet dus nog komen.

Vandaag

Maarja, hittegolf of niet: ook vandaag wordt het weer broeierig warm. Op veel plekken wordt het 30 tot wel 31 graden met een zwakke tot matige oostelijke tot zuidoostelijke wind.

Op sommige plaatsen kun je sluierbewolking verwachten, maar daarvan heb je niets te vrezen. ”Die maken helemaal geen verschil.”

Komende dagen

In de nacht van donderdag op vrijdag koelt het geleidelijk af. In het binnenland kunnen de laagste temperaturen dalen tot 13 graden, maar in bewoonde gebieden blijft het meestal een paar graden warmer. Door de beperkte wind kan er lokaal mist ontstaan.

De weersverwachting voor de komende dagen blijft grotendeels onveranderd. De temperaturen blijven schommelen tussen 30 en 31 graden.

Op vrijdag kan er in de middag een zeewind opsteken, en tijdens het weekend kan de luchtvochtigheid toenemen, wat kan resulteren in meer mist. Op maandag kan er later op de dag wat meer bewolking verschijnen.

Enorme storing

Tot slot maakt het weer dinsdag een natte omslag. “Al meerdere dagen achter elkaar berekenen de weermodellen voor die dag de passage van een storing, mogelijk met fikse regen- of onweersbuien”, aldus Weer.nl. In de dagen erna wordt het niet warmer dan 20 graden en vallen er vaker buien.

Zwaar noodweer in aantocht: ''Geniet nog maar even van het mooie weer''

Warmterecords

2023 kent veel warmterecords. Zo was woensdag de warmste 6 september ooit gemeten met 28,3 graden en vandaag zal er opnieuw een record verbroken worden. Het oude record voor 7 september staat namelijk op 26,9 graden.

Maar ook in januari hadden we de warmste Nieuwjaarsdag ooit met 15,6 graden. Toch is het in september ook wel eens warmer geweest dan het nu is. Het maandrecord staat namelijk op 35,1 graden.

Scroll naar boven