Slecht nieuws: Het einde van de mensheid is in zicht

De Leuvense AI (artificial intelligence) expert Yves Moreau komt met niet al te best nieuws. Het einde van de mensheid is namelijk in zich, als we niet heel snel stoppen met het doorontwikkelen van AI. ”Aliens die op aarde komen, zullen alleen machines aantreffen.”

Moreau is niet de enige die aan de bel trekt. Eerder deze week deed een internationale groep bedrijfsleiders samen met een groep wetenschappers een soortgelijke oproep.

Het statement dat zij uitbrachten, is aan veel mensen voorbijgegaan maar werd ondersteund door OpenAI (ChatGPT). Ook Google schaarde zich hierachter.

Dat vindt Moreau een beetje hyprocriet. Zij hebben het namelijk zelf losgelaten op de maatschappij. En nu waarschuwen ze ervoor.

Slecht nieuws: Het einde van de mensheid is in zicht

Te snel

Tegen Het Nieuwsblad vertelt Moreau dat de technologie niet uit het niets is ontstaan. ”Er wordt al twintig jaar onderzoek verricht. In de voorbije maanden is een deur geopend die veel wetenschappers verbaasd heeft. Het is bijzonder dat ChatGPT teksten kan schrijven.”

”Weinigen hadden verwacht dat het plotseling zo snel zou gaan, eigenlijk onaangenaam snel. Dit is nog maar het begin van wat er komen gaat.”

Bezorgd

”Ik ben enorm bezorgd over de autonomie van mensen. Welke beslissingen kun je zelf nemen en wat wordt aangestuurd door derden? AI leent zich tot een ongeziene machtsconcentratie. In de handen van enkelingen, alleenheersers à la Poetin of techmiljardairs als Elon Musk, kan dat onze democratie ontwrichten. Wij gebruiken die tools om ons leven gemakkelijker te maken, zij om macht te vergaren.”

”Plus op een bepaald ogenblik gaan we naar een systeem waar de meeste mensen niet meer nodig zijn om de maatschappij te laten draaien. Wat is de positie van de mens als machines het gros van de taken overnemen? Over een aantal decennia wordt het misschien onduidelijk waarom er nog 8 miljard mensen zijn. Misschien volstaat dan 1 miljard. Of 100 miljoen.”

Doembeeld

Volgens het doembeeld van Moreau treffen aliens over honderden jaren een aarde aan waar machines nog functioneren. De mens zal verdwenen zijn. Een wereldwijde kermis die is blijven draaien, maar zonder kinderen. Dat gaat er gebeuren als er niet heel snel wordt ingegrepen.

Uitweg

Er is slechts een manier waarop we kunnen ontsnappen hieraan: ”Door nu te erkennen dat AI een grote impact zal hebben en na te denken over de toekomst van onze kinderen.

Moreau wijst nogmaals op de hypocrisie van CEO’s die nu vertellen dat we moeten opletten. ”Zij zijn gaan experimenteren met honderden miljoenen mensen wereldwijd. Dat is totaal onverantwoord.”

Scroll naar boven