Slecht nieuws: gasprijs schiet als een raket omhoog

Slecht nieuws: gasprijs schiet als een raket omhoog

Droevig nieuws op deze woensdagmiddag. De prijs die we in Europa voor gas betalen is als een raket omhooggegaan door de vrees van de oorlog in Oekraïne.

Handelaren reageerden direct op de toespraak van Vladimir Poetin, die een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde. Hiermee kan Rusland honderdduizenden reservisten inzetten.

Mark Rutte stelde vanmorgen nog dat Poetin ‘in paniek’ is. Feitelijk is het wederom de Europese bevolking die de prijs betaalt, maar dat lijkt politiek Den Haag slechts bijzaak te vinden. Nederlandse huishoudens hebben het al zeer moeilijk en krijgen nu nogmaals een financiële klap.

Slecht nieuws: gasprijs schiet als een raket omhoog

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de gasprijs met ruim 9 procent naar 212 euro per megawattuur. Gisteren steeg de gasprijs al bijna 7 procent. Aan het begin van de week zakte de gasprijs nog tot het laagste niveau in bijna twee maanden door de maatregelen die steeds meer Europese landen nemen om bedrijven en huishoudens te helpen met de hoge energierekening.

Europa wankelt

Hoe langer de oorlog duurt, des te groter het risico op verdere verstoringen van de Russische gasvoorziening aan Europa. Er is momenteel nog maar een pijplijn die door Oekraïne loopt. Moskou heeft de belangrijke Nord Stream 1-gaspijpleiding naar Duitsland al volledig stilgelegd als reactie op de westerse sancties tegen het land vanwege de inval in Oekraïne.

Scroll naar boven