Slecht nieuws: Extreme stijging in het aantal burenruzies

Slecht nieuws: Extreme stijging in het aantal burenruzies

Bemiddelingsorganisaties constateren een extreme stijging in het aantal Nederlandse burenruzies. In 2021 kwamen er maar liefst 21.000 meldingen binnen en dat is drie procent meer ten opzichte van een jaar eerder.

Zaken waarover massaal geklaagd wordt lopen volgens het ANP nogal uiteen. Toch ging het meestal over geluidsoverlast, pesterijen en ruzies over tuinafscheiding.

Slecht nieuws: Extreme stijging in het aantal burenruzies

Hoe het kan dat veel buren elkaar nauwelijks kunnen luchten of zien? Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid zijn de coronamaatregelen de grote boosdoener. ”In 2020 kreeg Nederland door corona voor het eerst met beperkingen te maken zoals een lockdown”, zo zegt adviseur buurtbemiddeling Frannie Herder. ”Doordat veel mensen de tijd thuis door moesten doorbrengen, leverde dat meer overlast op.”

Drie procent

”Drie procent lijkt misschien een kleine toename, maar dan is bovenop de grote stijging van 2020. Toen nam het aantal overlastmeldingen toe met maar liefst 13 procent.” Die lijn is dus doorgezet.

Oplossingen

Er is ook positief nieuws te melden, want zeven van de tien conflicten werden uiteindelijk opgelost. Dat betekent dus wel dat er landelijk vele buurtjes met elkaar overhoop liggen, maar goed. Je kunt niet alles hebben. Herder heeft een advies voor mensen die overlast ervaren van de buren: ”Ga met elkaar in gesprek. Lukt dat niet, schakel buurtbemiddeling dan op tijd in. Dat zorgt er meestal voor dat je weer prettig kunt wonen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven