Slecht nieuws: Enorme stijging benzineprijzen aanstaande

Automobilist tankt zijn auto vol met benzine

We hadden deze maandagmorgen met beter nieuws kunnen beginnen, maar helaas moeten we jullie ook informeren over de minder leuke dingen in het leven. Dat doen we dus maar.

Olieproductie

RTL Nieuws meldt namelijk een droevige mededeling van enkele vooraanstaande landen die olie produceren, denk aan Saoedi-Arabië en de VAR (Verenigde Arabische Emiraten). Zij kondigen aan de olieproductie met maar liefst 1,15 miljoen vaten per dag te reduceren.

Dat gaat gebeuren vanaf mei en zal zo blijven tot en met het eind van dit jaar. Dat gaat leiden tot een enorme prijsstijging van olie in de wereld. Het aanbod zal afnemen, terwijl de vraag hoog blijft. Er wordt gesproken over verdubbelingen van prijzen aan de pomp.

Markt stabiliseren

Saoedi-Arabië is van mening dat het verminderen van de productie dient om de oliemarkt te ‘stabiliseren’. De Verenigde Staten heeft laaiend gereageerd. President Joe Biden had in een eerder stadium namelijk gevraagd om de productie fors te verhogen. Dit in een poging om de financiën van Rusland onder druk te zetten. Nu gebeurt het tegenovergestelde.

De torenhoge olieprijzen die aanstaande zijn, zullen voornamelijk de schatkist van de Russische president Vladimir Poetin spekken. Van oudsher is Rusland overigens zelf ook een olieproducent.

Vorig jaar november besloot Saoedi-Arabië ook al tot het verlagen van de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag. Ook toen was de Verenigde Staten woest. Biden dreigde toen de samenwerkingen met het land op pauze te zetten, maar deed dat uiteindelijk niet.

Scroll naar boven