Slecht nieuws: Den Haag kondigt ”veel hogere” gasprijzen aan

Rutte wil Oekraïne tóch bij de EU halen: ''Ik heb me vergist''

Bijzonder slecht nieuws voor inwoners van de gemeente Den Haag. De hofstad stapt per 10 oktober van dit jaar volledig van Russisch gas af en omdat er in allerijl een nieuwe leverancier moet komen, leidt dit tot zeer hoge tarieven.

In totaal nemen zo’n 120 Nederlandse gemeenten gas af van het Russische bedrijf Gazprom. Hieronder vallen Den Haag, maar bijvoorbeld ook Gouda en Alphen aan den Rijn.

Slecht nieuws: Den Haag kondigt ''veel hogere'' gasprijzen aan

Na de inval van Rusland in Oekraïne, wilde Den Haag zo snel mogelijk af van Russisch gas. ”Het is onacceptabel als we als stad van vrede en recht zo indirect de invasie mogelijk maken”, vindt PvdA-raadslid Janne Holman. De fracties van D66, GroenLinks en de Haagse Stadspartij zijn dit roerend met haar eens. Tsja, je kunt natuurlijk beter Nederlanders financieel aan de afgrond brengen vanwege je supermoraliteit…

Sancties

Zoals bekend heeft de Europese Unie meerdere sanctiepakketten uitgevaardigd tegen Rusland. Hieronder valt ook dat de bestaande contracten met Russische bedrijven en hun dochterondernemingen die voor april van dit jaar zijn afgesloten, voor 10 oktober 2022 stopgezet moeten worden.

Dat geldt dus ook voor Gazprom. Naast Den Haag, moeten 120 gemeenten dus binnen minder dan vijf maanden vanaf nu een nieuwe leverancier vinden.

Enorme risico’s

Volgens wethouder Bruines is dit een ”flinke uitdaging’, waarbij er zelfs een risico bestaat dat er helemaal geen nieuwe leverancier kan worden gevonden. In dat geval komen 120 gemeenten zonder gas te zitten. Mocht dat wel lukken, dan zijn de huidige marktprijzen een garantie voor ”aanzienlijk hogere kosten” die ”vele malen hoger zullen uitvallen dan op dit moment het geval is.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven