Slecht nieuws: de AOW-leeftijd gaat weer omhoog

Honderdduizenden huishouders wacht nieuwe financiële tegenvaller

De AOW-leeftijd gaat per 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. De reden hiervoor is de stijgende levensverwachting in Nederland. Mensen worden steeds ouder en dus vindt het kabinet dat er langer doorgewerkt kan worden.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat mensen in de komende jaren weer ouder worden. Die verwachting ging even iets omlaag door het coronavirus, maar dat is blijkbaar allemaal achter de rug.

Het CBS kijkt normaliter een aantal jaar vooruit om de levensverwachting te bepalen van mensen die op dat moment 65 jaar zijn. Aan de ministsr van Sociale Zaken de schone taak om de AOW-leeftijd voor een periode van vijf jaar vast te stellen.

Net binnen: Nederlanders blijven massaal geld storten voor Oekraïne

De nieuwste CBS-voorspellingen wijzen uit dat de levensverwachting van 65-jarigen uitkomt op 21.05 jaar. Dat betekent dus dat mensen naar verwachting gemiddeld 86.05 jaar oud worden.

Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en zeven maanden. In 2023 en in 2024 stijgt die met respectievelijk drie en twee maanden. En per 2028 gaat deze dus naar 67 jaar en 3 maanden.