Slecht nieuws: Benzineprijzen gaan fors stijgen

Slecht nieuws: prijzen voor benzine en diesel fors omhoog

Als Brussel deze week met een voorstel komt om Russische olie te gaan boycotten, heeft dat enorm grote gevolgen voor de inflatie. Er is namelijk niet zomaar een alternatief voorhanden. De dadendrang vanuit Brussel zal leiden tot hogere prijzen aan de pomp en nog langer extreme prijsstijgingen, zo waarschuwt energie-consultant Cyril Widdershoven.

Olie is daarnaast ook een belangrijke grondstof voor andere producten zoals bijvoorbeeld plastic en diesel. Jillies van den Beukel, energiespecialist, verwacht dat voornamelijk dieselrijders het kind van de rekening gaan worden. ”Die markt is nog veel krapper dan de markt voor benzine.”

Steeds meer goederen stijgen in prijs

Ook econoom Jan-Paul van de Kerke merkt dat prijzen steeds hoger worden. De 9,7 procent inflatie in de maand maart, is voor 70 procent te wijten aan de hoge energieprijzen. ”Maar de trend wordt steeds breder. Industriële producten, van auto’s en computers tot kleding, worden nu ook duurder. Net als voeding. Dat komt omdat bedrijven hun hogere kosten niet langer zelf op kunnen vangen, maar doorberekenen aan de klant. Hoe langer dit duurt, hoe meer spullen er duurder zullen worden.”

”Ja, dit gaan pijn doen. Ja, mensen zullen klagen over de hoge prijzen. Een vat olie kost nu zo’n 100 dollar per vat, daar komt misschien 20 tot 25 dollar bovenop”, aldus Van de Kerke.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven