Het is misschien een beetje aan je voorbij gegaan, maar sinds 1 januari 2023 is er door de EU een nieuwe wet in werking gesteld.
Digitale platformen zoals Vinted en Marktplaats moeten de Belastingdienst gaan informeren, wanneer verkopers meer dan 30 transacties doen of voor meer dan 2.000 euro aan spullen verkopen. In dat geval komt de fiscus achter je aan en zul je belasting moeten betalen.
Overheid wil controle
Het doel van de nieuwe wet is dat de overheid meer zicht krijg (lees: controle) op wie precies wat uitvoert. De overheid wil precies weten wat er gebeurt.
De Belastingdienst wil voorkomen dat er ‘gehandeld’ wordt zonder dat er belasting wordt betaald. Iemand die nu al vreest voor de fiscus, is Tineke.
Ze is bang dat ze binnenkort ‘gepakt’ wordt. ”Mijn kledingmaat is veranderd en dus koop ik nieuwe kleding op Vinted. Ik verkoop dat mijn oude kleren. Met deze nieuwe wet zou het zomaar kunnen dat de Belastingdienst mij als ‘handelaar’ gaat zien, met alle gevolgen van dien.”
Snel boven de 2.000 euro
Ene Sandra stelt dat je op Marktplaats al best snel boven de 2.000 euro per jaar zit. Ze is moeder van drie kinderen en op Marktplaats verkoopt ze de overbodige spullen van de kinderen.
Ook zet ze bijvoorbeeld oude meubels te koop. Sandra vreest dat ze belasting moet gaan betalen over die verkopen. ”Een heikel punt is dat steeds meer mensen weinig geld overhouden. Via verkopen als deze proberen ze maandelijks wat geld over te houden.”
We gaan naar een streng gecontroleerde politiestaat onder aanvoering Plaag Kaag, Pinokkio Rutte en Farizeeër Bikker. Allemaal aangemoedigd door Schwabbie van het WEF.
Fiscus jaagt op hobbyverkopers #telegraafpremium via @Telegraaf https://t.co/OH0JPbTSrP
— Chris Arendse (@ChrisArendse1) June 10, 2023
Inkomstenbelasting
De Belastingdienst gaat achteraf kijken wat iemand verdiend heeft. Wat gelukkig wel zo is, is dat mensen die hun spullen voor minder geld verkopen als dat ze er ooit zelf voor betaald hebben, waarschijnlijk geen extra inkomstenbelasting voor hun kiezen krijgen.
Volgens de Belastingdienst hangt alles af van de ‘feiten en omstandigheden’. Wie de activiteiten alleen hobbymatig of in privésfeer doet, neemt volgens de Belastingdienst niet deel aan het economisch verkeer.
”Dan ben je geen ondernemer en hoef je geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Maar wie online goederen of diensten verkoopt en hier winst uit verwacht, is mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.
En dan komen ze achter je aan.