Sinterklaasintocht voor kinderen in Staphorst gaat niet door

Sinterklaasintocht voor kinderen in Staphorst gaat niet door

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst organiseert geen sinterklaasintocht dit jaar. De veiligheid kan niet gewaarborgd worden.

Hoogrisico

De beslissing is genomen vanwege de rellen die vorig jaar uitbraken in Staphorst. Het evenenement, bedoeld voor kinderen, kan niet ‘veilig’ worden georganiseerd.

De gemeente heeft de Sinterklaasintocht aangemerkt als ‘hoogrisico-evenement’. Dat betekent dat de p0litie, maar eveneens de Veiligheidsregio advies moeten verlenen over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren.

Sinterklaasintocht voor kinderen in Staphorst gaat niet door

KOZP

De beweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) deed het dorpje vorig jaar aan. Zij kwamen demonstreren tegen de deelname van zwarte pieten aan de intocht. Amnesty International stuurde waarnemers mee.

Bij de afslag Staphorst van de A28 stonden tegendemonstranten bussen met KOZP-aanhangers op te wachten. Dat ging fout. Er braken rellen uit.

Volgens Hart van Nederland (weten jullie dat ook weer) was dat vooral te wijten aan het gedrag van tegendemonstraten. De aanhangers van KOZP deden ‘weinig fout’.

Burgemeester

De leden van de actiegroep waren dusdanig van de kaart, dat ze in hun verwarde toestand het aftreden van de burgemeester eisten.

Ze nemen Jan ten Kate van Staphorst kwalijk hoe hij gehandeld heeft met betrekking tot de intocht van Sinterklaas. Er is een rapport uitgelekt, waarin te lezen valt dat de gemeente voorafgaande aan de intocht al veel signalen had gekregen over wat de lokale inwoners van plan waren.

Zo zou het bij de gemeente bekend zijn dat Staphorsters het recht in eigen hand wilden nemen. De gemeente heeft er volgens het rapport niets aan gedaan.

Time-out

De gemeente last nu een ’time-out’ in. Die wil de gemeente benutten om ‘met de samenleving te kijken hoe Staphorst vorm kan geven aan de feesten die we vieren’.

Het is belangrijk dat ieders veiligheid hierbij gewaarborgd zal worden. ”Voorop staat dat wat er vorig jaar gebeurd is, niet nog een keer mag gebeuren.”

In september 2024 zal het college opnieuw beoordelen “of het mogelijk is een vreedzame sinterklaasintocht te houden”. Maar als dat niet kan, is het helemaal afgelopen.

Scroll naar boven