Sigrid Kaag: ”Nederlanders moeten accepteren dat ze armer worden”

Sigrid Kaag heeft verwoestend nieuws: ''Iedereen gaat dit voelen''

Sigrid Kaag is klaar met het geklaag van Nederlanders over de alsmaar stijgende inflatie. Ze zegt dat de overheid niet eindeloos kan blijven compenseren. Sterker nog: volgens Kaag gaan mensen die het nu al moelijk hebben om rond te komen, het nog lastiger krijgen.

De minister van Financiën deed deze opvallende uitspraken in Brussel, waar ze op kosten van de belastingbetaler koffie drinkt met alle andere Europese ministers van Financiën.

‘Nederlanders moeten beseffen’

“We moeten beseffen dat we collectief een stukje armer zullen worden”, zegt Kaag. “Het continu willen of steeds kunnen compenseren is gewoon niet mogelijk, is financieel niet houdbaar.”

Volgens Kaag zien de economische ontwikkelingen er verre van positief uit, met dank aan de oorlog in Oekraïne. Dat de prijzen van energie en voedsel de pan uitrijzen en dat mensen het steeds minder goed kunnen betalen, vindt Kaag sneu.

Bezuinigingen

De EC (Europese Commissie) komt deze week nog met groeiprognoses en inflatiecijfers voor de Europese Unie. Verwacht wordt dat de gemiddelde groei lager zal uitvallen, terwijl de inflatie hoger uitvalt dan waar eerder dit jaar op gerekend is. Kaag sluit niet uit dat er bezuinigingen nodig zijn, maar wil hier liever niet op vooruitlopen. ”We moeten kijken naar wat er verder op ons af gaat komen.”

Tegelijkertijd zijn ook investeringen die in het coalitieakkoord zijn opgenomen, met hervormingen en investeringen op Europees niveau nodig voor de toekomst. Er moet bijvoorbeeld veel geld worden uitgetrokken voor het bestrijden van de klimaatverandering, stikstofproblematiek, het hervormen van het onderwijs en het afbouwen van de afhankelijkheid van Russische energie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven