Sigrid (63) heeft borstkanker: ”Mijn oncoloog vroeg hoeveel alcohol ik dagelijks dronk

Sigrid (63) heeft borstkanker: ''Mijn oncoloog vroeg hoeveel alcohol ik dagelijks dronk

Jaren achter elkaar dronk de 63-jarige Sigrid de Jong – Zeijlmaker twee glazen wijn per dag. En nu heeft ze borstkanker. Haar oncoloog vertelde over de vergrote kans hierop bij mensen die alcohol drinken. ”Als ik hier doorheen kom, wil ik gezond gaan leven.”

Gezellig drinken

Tegen het Algemeen Dagblad doet Sigrid haar verhaal. ”Mijn man Ronald en ik behoren tot een minderheid van de mensen die het hartstikke goed heeft.”

”We leven bewust, bewegen, werken, maar willen ook genieten. We houden van uitgaan, van lekker eten met een goed glas wijn en een heerlijk gesprek.”

Sigrid (63) heeft borstkanker: ''Mijn oncoloog vroeg hoeveel alcohol ik dagelijks dronk

”Alcohol is ook heel gezellig. Lunchen met een vriendin is veel leuker met glas witte wijn. Maar voordat je het weet is je glas leeg. Op een gegeven moment dronken we thuis bij het eten elke dag wel twee tot drie glazen. En dan is het een gewoonte.”

Nooit aan gedacht

Naar eigen zeggen had Sigrid wel eens ‘iets gelezen’ over het verband tussen alcohol en kanker. ”Ik dacht: acht, ik leef toch gezond. Ik sport, ik rook niet, ik ben niet te dik. Waarom zou ik me daar dan verder nog druk om maken? Maar dat kwam haar duur te staan.

Een jaar geleden voelde Sigrid ineens een knobbeltje in haar borst. Uit een mammogram komt niets. Maar in maart van dit jaar voelt ze weer iets.

De radioloog vertrouwde het niet en nam een biopt en nogmaals een mammogram. De uitslag is vernietigend. ”Er blijken cellen gevonden te zien.”

Oncoloog Marjolein Smidt vraagt daarop aan Sigrid hoeveel alcohol ze dronk. ”Ik zei: elke dag een glaasje.” Smidt legt uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen alcohol en borstkanker. Sigrid is zich daar naar eigen zeggen wezenloos van geschrokken.

Sigrid (63) heeft borstkanker: ''Mijn oncoloog vroeg hoeveel alcohol ik dagelijks dronk

‘Dat wist ik niet’

De Jong is niet de enige. Wanneer Marjolein Smidt aan haar patiënten vraagt of, en zo ja, hoeveel alcohol ze nuttigen, krijgt ze vaak verbaasde gezichten te zien.

”Ik hoor vaak: in het weekend drinken we samen een fles per dag. Wanneer ik aangeef dat alcohol kanker kan veroorzaken, zie ik ze schrikken. Ze zeggen dan: ‘dat wist ik niet’.

Smidt vindt het van groot belang dat dit artikel wordt gedeeld, zodat mensen bewust worden van wat ze hun lichamen er mee aandoen.

16.000 vrouwen

Nederland telt momenteel zo’n 16.000 vrouwen die borstkanker hebben. In 4,4 procent is dit mede veroorzaakt door het nuttigen van alcohol.

Smidt: ”4,4 procent, dat valt toch reuze mee zou je denken. Maar dat zijn toch 700 vrouwen. 700 mensen. Een ongezonde leefstijl is de grootste oorzaak.”

”En alcohol is ongezond. Bovendien gaat het niet alleen om het ziek zijn, maar ook om de menselijke maat. Niet alleen de levens van vrouwen staat op hun kop. Ook hun man, kinderen; iedereen maakt zich zorgen. Als iedereen had geweten wat alcohol kan veroorzaken, hadden ze elkaar kunnen behoeden.”

Af en toe een glaasje

De Jong hoopt goed door haar behandelproces te komen. ”Nu drinken we weer alcohol zoals het ooit bedoeld is. Af en toe een glaasje.”

”Wanneer er iets te vieren valt of bij een bijzonder etentje. Dan drinken we een glas van goede kwaliteit. Het grappige is dat ik het drinken helemaal niet mis. En gelukkig is er lekker alcoholvrij bier. Oh, en mijn man Ronald is solidair met mij. Dat is fijn.”

Dit artikel is gedeeld door het Algemeen Dagblad, maar ook door De Stentor en Het Laatste Nieuws. Klik hier om naar het originele artikel (premium) te gaan.

 

Scroll naar boven