Senna zakt voor havo-diploma en klaagt haar school aan

Senna zakt voor havo-diploma en klaagt haar school aan

De vader van Senna heeft een kort geding aangespannen tegen scholengemeenschap Jan Arentz. De reden is dat zijn dochter is gezakt voor haar havo-diploma. Volgens Senna is dat de fout van de school. De familie is laaiend.

0,1 punt

Omdat Senna nog minderjarig is, heeft haar vader als wettelijke vertegenwoordiger een kort geding aangespannen. Senna is gezakt op 0,1 punt.

Heel erg lullig. Het meisje kreeg van de eerste examinator een 5,5 voor haar examen maatschappijwetenschappen. Maar de tweede beoordelaar verlaagde dit punt naar een 5,4, met als gevolg dat Senna is gezakt en het jaar helemaal overnieuw moet doen.

Senna en haar vader vinden dat onterecht. Zij menen dat de school een derde onafhankelijke examinator ingeschakeld had moeten hebben.

Geen discussie

Het kort geding vond afgelopen woensdag plaats. Het hele gezin van Senna is aanwezig. Ze horen dat de school het heel erg betreurt, maar wijst erop dat er is gehandeld volgens het examenreglement.

De school heeft geen trek in een discussie over de correctheid van Senna’s examenantwoorden. De school heeft ook geen zin in een discussie met ‘leken’.

De school stelt voor om nogmaals met beide examinatoren rond de tafel te gaan en het afgelegde examen inhoudelijk weer te beoordelen.

Senna zakt voor havo-diploma en klaagt haar school aan

Advocaat Senna

Daarna mag de raadsman van Senna ook wat zeggen. Hij noemt het ‘schrijnend’ en vertelt de rechter dat Senna’s droom in duigen zal vallen.

”Ze is zo erg gemotiveerd om in september te starten aan de opleiding Forensisch Onderzoek. Maar zonder havo-diploma kan dat niet. Het is nog eens extra zuur dat Senna eerder dit jaar slaagde voor de toelatingstest van de populaire opleiding.”

Senna

Senna vindt dat ze onterecht is gezakt. ”Ik hoop dat ik alsnog 1 punt erbij krijg, zodat ik slaag en kan beginnen met mijn hbo-opleiding.” Ze vraagt de rechter of die iets voor haar kan betekenen.

Nadat alle partijen hun verhaal hebben gedaan, concludeert de rechter dat hij inhoudelijk niet veel betekenen en wijst op het voorstel van de school.

”Het voorstel van de scholengemeenschap geeft je een kans, die wellicht groter is dan de kans met mijn vonnis.” Senna en haar advocaat overleggen, en gaan daar uiteindelijk mee akkoord.

Er zal dus een herziening komen van het examen maatschappijwetenschappen. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend, maar waarschijnlijk pas in september. Om die reden adviseert de rechter Senna om een voorlopige toelating te vragen bij haar vervolgopleiding.

Scroll naar boven