Selma wil niet werken uit angst voor ontslag: ”Uitkering is veilig”

Selma wil niet werken uit angst voor ontslag: ''Uitkering is veilig''

Nederlandse gemeenten zitten enorm in hun maag met een groep langdurig werklozen. Dat zijn mensen die al langer dan vijf jaar teren op een bijstandsuitkering en simpelweg niet willen werken. Selma is een van hen.

Bang voor ontslag

Tegen het Algemeen Dagblad vertelt ze al jaren werkloos te zijn. Ze acht zichzelf niet in staat om te gaan werken, uit angst om ontslagen te worden.

Dat klinkt natuurlijk heel vreemd, maar voor Selma is het de realiteit. De vrouw is inmiddels al 58 jaar en denkt niet dat ze ooit nog aan het werk zal gaan.

”Nee, ik ben niet op zoek naar werk. Als ik zie dat ik ergens maar een halfjaarcontract kan krijgen, dan word ik zenuwachtig natuurlijk. De kans zit er dan in dat ik die baan verlies. Elke dag met die gedachte naar je werk gaan is geen leven, weet je.”

”Dan ben ik mijn uitkering en alle toeslagen kwijt. Dat zie ik niet zitten, dus dan neem ik het risico van werken liever niet.” Thuis heb ik die stress niet. Ik kan opstaan zo laat als ik wil en heb niet de druk van presteren. Soms zit ik de hele dag voor de televisie. Dat is toch leuk?”

Mensonterend

Selma vindt het aanvragen van een bijstandsuitkering niet leuk. ”Ze willen dan allemaal informatie van je hebben en zo. Ik vind dat niet prettig.”

”Je hele hebben en houwen wordt binnenstebuiten gekeerd. Het is mensonterend wat ze allemaal van je vragen. En je word er ook heel erg moe van.”

”Ik blijf dan liever voor de rest van mijn leven in de bijstand, dan dat ik opnieuw alle formulieren moet invullen om weer een uitkering te krijgen.”

Scroll naar boven