School leert jongens huishoudelijke klusjes om genderstereotypering te vernietigen

Voor degenen onder ons die op school werden geleerd om te naaien terwijl de jongens houtwerk deden, realiseerden we ons op dat moment niet de geslachtsrollen die ons vanaf jonge leeftijd werden opgedrongen.

Maar we weten allemaal dat wat we op jonge leeftijd leren, onze gedachten en opvattingen kan vormen naarmate we ouder worden.

Leraren van een school in Spanje proberen deze genderstereotypering te doorbreken en jongens te leren hoe ze moeten strijken en naaien, en het trekt overal ter wereld de aandacht.

De slogan van de Montecastelo School of Spain luidt: “Gelijkheid wordt geleerd met acties.”

Medewerkers brengen dit naar een hoger niveau en voegen strijken, naaien en koken toe aan het curriculum voor hun jongens, naast het metselwerk, het timmermansvak, het loodgieterswerk en de elektriciens.

Klassen die in 2018 zijn gestart, worden gegeven door vrijwilligers, waaronder enkele vaders van studenten.

Schoolcoördinator Gabriel Bravo zei dat dit essentiële vaardigheden waren om hen beter voor te bereiden op hun volwassenheid.

Stereotypen doorbreken

“Het leek erg nuttig voor onze studenten om deze taken uit te voeren, zodat ze vanaf het begin betrokken zijn bij het vormen van een gezin en weten dat een huis een kwestie van twee is”, zei hij.

‘Het gaat er niet om dat de vrouw aan het poetsen is, aan het afwassen is en aan het strijken is. Hierdoor kunnen ze zich bewust worden en leren ze hoe zichzelf thuis te verzorgen. ”

De jongens aarzelden over het nieuwe initiatief om mee te beginnen, maar zijn geleidelijk aan meer geaccepteerd geraakt en sommigen beweren dat het hen ook heeft geholpen te begrijpen hoeveel werk hun ouders doen.

“Eerst dacht ik dat het een grap was, dat het niet kon”, zei een leerling, volgens Konbini.com. “Ik heb het gevoel dat het me in staat stelt om te beseffen hoeveel werk het voor ouders is en ik zie dat het niet zo gemakkelijk is”, zei een andere leerling.

‘Volledig onafhankelijk’

Economie-professor Andrès Luna, die strijken onderwijst, zei: “Ze moeten begrijpen dat dit niet het werk van een vrouw is, maar ook dat van een man. Ze moeten ook weten hoe ze moeten strijken “.

Duizenden hebben het schoolproject geprezen.

Claire Breton schreef: Dit zal jonge jongens leren, niet alleen over gendergelijkheid, maar ook over hoe je volledig onafhankelijk kunt worden en niet altijd op je moeder te rekenen.

Wat vind je van dit initiatief? Laat gerust je gedachten achter op onze Facebook-pagina en vergeet niet om dit verhaal met anderen te delen om hun mening te kennen.