Scholier (16) uit Urk raakt hele arm kwijt tijdens bijbaan

Scholier (16) uit Urk raakt arm kwijt tijdens bijbaan

De 16-jarige Albert-Jacob Hoefnagel is vorig weekend zijn arm kwijtgeraakt bij een zeer zwaar bedrijfs0ngeval. Dat gebeurde tijdens het schoonmaken van een machine, bij visgroothandel Northseafood. Tegen het Algemeen Dagblad legt hij uit wat er gebeurde.

Hoefnagel (16) ging afgelopen zaterdag zoals gewoonlijk naar zijn bijbaantje als schoonmaker bij Northseafood. Terwijl hij een van de machines aan het schoonmaken is, verdwijnt de hogedrukspuit in de machine.

De jongen heeft nauwelijks tijd om na te denken. In een reflex probeert hij de slang te grijpen. Een seconde later is hij zijn complete linkerarm kwijt.

Niet in paniek

Waar de meeste mensen in shocktoestand zouden raken, blijft Albert-Jacob ‘koel en adequaat’. Volgens zijn vader heeft dat ervoor gezorgd dat hij nog leeft.

”Hij raakte niet in paniek en wist zelf van de machine af te komen en naar de kantine te rennen. Daar is namelijk een EHBO-doos.” Het werkvolk weet niet wat ze meemaken.

Ze helpen de jongen direct met het afbinden van het restant van de arm. Binnen een aantal minuten arriveren de hulpdiensten en ook een helikopter landt op Urk.

Nuchter

”Toen wij arriveerden, was hij nog bij kennis. Natuurlijk was hij angstig. Hij heeft zijn moeder en zijn vriendinnetje zelfs nog een zoen gegeven en is toen zelf de helikopter in gestapt en naar het UMC in Amsterdam gebracht.”

Daar ligt Albert-Jacob nu nog steeds. Volgens zijn vader valt de pijn allezins mee en praat zijn zoon veel met zijn moeder. ”Hij lijkt er vrij nuchter onder te zijn. Hopelijk kan hij donderdag weer naar huis.”

Toekomst

De jongen zal verder moeten leven zonder linkerarm (hij is rechtshandig). Zijn vader is best bezorgd. ”Ik ben binnenvaartschipper en hij wilde graag een opleiding volgen om bij mij aan boord te komen werken.”

”Nou ja, we zullen wel zien. We blijven optimitisch. Het belangrijkste is dat hij er nog is. Daar zijn we zo enorm dankbaar voor!” Of hij het bedrijf iets verwijt?

”Ik heb wel andere zorgen momenteel. Dat is iets voor de Arbeidsinspectie.” Die geeft inderdaad aan onderzoek te doen naar wat er exact gebeurd is. De directie van Northseafood is enorm geschrokken, maar wil nog geen commentaar geven op de gebeurtenissen.

Scroll naar boven