Inmiddels zijn er duizenden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Nederland. Dat is ook de reden waarom er speciale scholen zijn opgericht waar kinderen uit het belegerde land terechtkunnen. Het verdriet zit diep en dat uit zich in een reeks met verdrietige verhalen.
Honderden kinderen
In een artikel van bij Omroep Brabant wordt uitgelegd hoe de kinderen, meestal in de leeftijd tussen de 4 en 18 jaar, omgaan met de trauma’s die ze moeten verwerken. Coördinator Robbert Pieschel van de ‘Oekraïeneschool’ in Eindhoven zegt hierover in het interview:
“Ze tekenen de meest bizarre dingen: een tank die over een lijk heenrijdt, een begraafplaats. Helaas maken ze dit soort gruwelijkheden van dichtbij mee.” Volgens een kinderpsycholoog uit Oekraïne is dit een manier van traumaverwerking.
Anna Pokrovska
Dat gaat om therapeut en kinderpsycholoog Anna Pokrovska, die zelf ook het geweld ontvlucht is. Pieschel zegt hierover: ”Ze hebben op emotioneel vlak allemaal steun en hulp nodig. De kinderen zijn een belangrijk deel van hun leven kwijt, hun vrienden, schoolleven, familie.”
‘Sommigen hebben geen huis meer. Veel van hen zaten wekenlang in een schuilkelder, zonder eten. Het gebeurt daarom ook wel eens dat het de kinderen allemaal even teveel wordt.”
”Ze zien dat er iets is gebeurd en willen dan checken of het in hun regio is. Heb ik familie daar? Ze gaan dan videobellen. Soms barst zo’n docent in tranen uit omdat hij geen contact kan krijgen. Dat is de realiteit.”