Schokkende nieuwe informatie: dit was er mis met de Titan

Nieuwe informatie: Dit is hoe het mis ging met de Titan

De situatie met de Titan beheerst het nieuws al sinds zondag. Gisteren werd duidelijk dat de vijf mensen die aan boord gingen, het niet hebben overleefd. Stukje bij beetje wordt er meer duidelijk over wat voor drama de boot eigenlijk was.

Stockton Rush

De 61-jarige Stockton Rush, topman van OceanGate, was een van de mensen die zich aan boord bevond. Wie is deze man, die investeringen in veiligheid ‘pure verspilling’ noemde?

Rush wilde graag astronaut worden. Als tiener leerde hij vliegen, met als doel ooit de ruimte in te gaan. Niet veel later was die carrière vroegtijdig voorbij.

Hoe dat komt is onduidelijk. Sommigen wijzen op zijn ‘slechte ogen’, terwijl anderen beweren dat Rush erachter kwam dat ons zonnestelsel te saai voor hem was.

Daarop gooide Rush het roer om. Hij vond een nog meer mysterieuze wereld, namelijk de zee. In 2017 vertelde hij in een interview bij Bloomberg: ”Ik realiseerde me dat al het coole spul waarvan ik dacht dat het daarboven was, zich eigenlijk onder water bevindt.”

Dollartekens

Rush vond de onderwaterwereld interessanter dan planeten. Hij kreeg echter last van dollartekens in zijn ogen. Op de hele wereld zijn er maar een handvol onderzeeërs die mensen kilometers diep naar de bodem van de oceaan kunnen brengen.

Hij zou er zelf één gaan bouwen en de happy few voor peperdure tickets de ‘ervaring van hun leven’ bezorgen. Rush hoefde geen investeerders te vinden. Hij komt uit een schatrijke familie van olie- en gasmagnaten.

OceanGate

Na in 2003 zijn eerste duikbootje te hebben gelanceerd (die 100 meter diep kon). richtte hij in 2009 OceanGate op. Dan heeft hij zijn pijlen nog niet gericht op de Titanic.

Dat gebeurde pas toen hij in de gaten kreeg dat veel mensen interesse hadden om veel geld te betalen om het wrak van de boot te zien.

Catastrofale problemen

Vijf jaar geleden, in 2018, is de Titan klaar. Tickets kosten 100.000 dollar en vliegen over toonbank. Maar ook de kritiek nam toe.

Schokkende nieuwe informatie: dit was er mis met de Titan

In zijn enthousiasme had Rush niet bepaald gedacht aan de veiligheid. Hij ontsloeg David Lochrigde, op dat moment het hoofd van de maritieme operaties binnen het bedrijf.

De reden hiervoor is absurd: Lochrigde smeekte de Titan te laten keuren en waarschuwde voor een drama. Het raampje waardoor opvarenden naar buiten konden kijken, was getest voor een diepte van 1.300 meter. De Titanic ligt bijna 3 keer dieper.

Ook de sector drong middels een brief aan op een certificering. De ‘experimentele aanpak’ van OceanGate zou wel eens kunnen zorgen voor ‘catastrofale problemen’.

Waardeloos materiaal

Het materiaal van de boot bleek waardeloos. Normaliter moet de romp bestand zijn tegen immense druk. Het materiaal hiervoor moet titanium zijn.

Rush wilde geld besparen en koos voor een combinatie met koolstofvezel. In een reportage van CBS News (2022) komt uiteindelijk bizar nieuws naar boven.

Een handgreep van de boot is gekocht bij een kampeerwinkel, terwijl spotgoedkope ledlampjes voor de sfeer zorgen. Ook werd het vaartuig bestuurd met…een gamecontroller.

Een communicatie- of navigatiesysteem zit er helemaal niet in. Alles gebeurt via sms’jes. Volgens Rush was dat geen enkel probleem. De certificering vond hij geldverspilling.

‘Heel veilig’

Een rijke Amerikaanse investeerder uit Las Vegas die interesse toonde, maar wel zijn zorgen uitte over de veiligheid van de duikboot, appte hij terug dat het ‘gevaarlijker is om de straat over te steken’.

De avonturier en visionair heeft de hoogste prijs moeten betalen voor zijn afkeer van regelgeving.

Over de auteur