Schokkend: Huidige vaccins beschermen NIET tegen nieuwe coronavariant

Schokkend: Huidige vaccins beschermen NIET tegen nieuwe coronavariant

Wie op dit moment een herhaalprik tegen corona haalt, doet dat nagenoeg voor niks. Het Algemeen Dagblad meldt namelijk dat de vaccins die momenteel worden toegediend, niet beschermen tegen de omikronvariant. Het kabinet wil de ‘oude voorraad’ liever eerst opmaken.

Arts-microbioloog Bert Mulde zegt dat de nieuwe vaccins wel worden gebruikt in onze buurlanden. Hij uit dan ook zijn ongenoegen. “De kwetsbaren en ouderen worden nu niet gevaccineerd tegen de variant die nu circuleert”, aldus de medisch specialist.

Veel ingekocht

Sinds september dit jaar zijn herhaalprikken in omloop. Deze prikken beschermen tegen zowel de Wuhan-variant als omikron. De Nederlandse overheid kocht veel herhaalprikken in. Met deze prik wordt tot op heden nog steeds geprikt. Echter werd er vlak na de goedkeuring van deze prik nóg een vaccin goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dit betreft de herhaalprik van Pfizer die ook beschermt tegen subvariant BA.4-5. Deze variant is dominant in ons land.

Geen wetenschappelijke reden

Er zijn nu drie ‘boosterprikken’ in omloop. Hoewel de herhaalprik van Pfizer ‘de beste bescherming’ zou bieden tegen BA.4-5, zegt het RIVM dat er ”geen wetenschappelijk bewijs” bestaat om bepaald vaccin de voorkeur te geven. Kortom, alles is blijkbaar prima.

De herhaalprik van Pfizer, die dus beschermt tegen BA.4-5, is wel aangekocht door Nederland. De doses liggen op dit moment op de plank. Het ministerie wil de “oude” prikken eerst opmaken, voordat zij aan een nieuwe voorraad begint.

Scroll naar boven