Sanne (28) verbergt een duister geheim voor haar man: ”Zie geen uitweg meer”

Sanne (28) verbergt een duister geheim voor haar man: ''Zie geen uitweg meer''

Sommige mensen kunnen niet goed met geld omgaan. Ze geven meer uit dan dat er binnenkomt en raken op gegeven moment in de schulden. Sanne is zo iemand. Zonder dat haar man Jarno het weet, heeft ze er voor gezorgd dat ze enorme betalingsachterstanden heeft opgebouwd. Het is inmiddels zo erg, dat ze geen uitweg meer ziet. 

Aan het online magazine Famme.nl vertelt Sanne hoe het zover heeft kunnen komen. ”Als ik vroeger zakgeld kreeg, maakte ik dat direct op aan dingen die ik eigenlijk niet eens graag wilde hebben. En dat gedrag heeft zich voortgezet tot nu, vrijwel dertig jaar later.”

Rood staan

”Toen ik studeerde had ik niet de mogelijkheid om rood te staan op mijn bankrekening. Daarmee kon ik mezelf gelukkig niet in de schulden steken, maar elke maand kwam ik geld tekort. Dan moest ik een week lang improviseren met eten, of ging ik bij mijn moeder slapen om geld te besparen.”

Samenwonen

”Op mijn 23e leerde ik Jarno kennen, die destijds al 30 was. Hij was een stuk verder in zijn volwassen leven dan ik. Hij bezat een eigen woning, had een goede baan en een auto. Ik had helemaal niks en studeerde nog.”

Binnen een jaar ging ik bij hem wonen. Ik vond het geweldig om me geen zorgen te hoeven maken over een lege koelkast. Jarno betaalde alle vaste lasten en ik betaalde dan de boodschappen. Ik verdiende veel minder dan hij, dus die verdeling beviel me wel.”

”De jaren verstreken en na mijn studie begon ik zelf met werken. Met twee inkomens leken we een goed leven te hebben, maar ik ging er ook naar leven. Ik joeg mijn geld er snel doorheen, kocht dure kleding, ging vaak uit eten en boekte ook weekendjes weg.”

”Mijn man zag er geen probleem in, maar hij wist niet dat ik elke maand steeds sneller de nul zag op mijn bankrekening. Gelukkig bezit ik zelfkennis en ik heb een gezamenlijke rekening dan ook altijd afgezworen. Zo kon ik zijn geld tenminste niet verbrassen.”

Zwanger

”Lange tijd ging het goed. Ik spaarde niets maar had ook geen schulden. Maar toen raakte ik zwanger van onze dochter. Ik wilde vanalles kopen voor haar. Bij voorkeur alles wat duur is. Ik heb duizenden euro’s uitgegeven aan merkkleertjes, aan allerlei spullen. Ik maakte Jarno wijs dat ik daarvoor gespaard had.”

Schulden

”De waarheid is dat ik mijn limiet om rood te staan aan heb gezet en die steeds hoger zette. Ook heb ik een lening genomen bij een bank en koos ik vaak voor een achteraf-betaling als ik iets kocht. Onze dochter is inmiddels twee jaar oud en ik heb een schuld opgebouwd van bijna 27.000 euro.”

”Mijn man weet daar niets van. Ik wacht elke dag totdat de post komt, zodat ik brieven kan wegmoffelen. Dit is geen leven meer en ik heb hulp nodig, maar ik weet niet wie ik moet vragen. Op een dag zal ik het Jarno moeten vertellen. Ik weet dat hij mijn schulden zou kunnen afbetalen, maar dat heb ik liever niet. Dan zal ik moeten leven met de gedachte dat ik hem iets verschrikkelijks heb aangedaan. Als hij tenminste nog bij me wil blijven.”

Scroll naar boven