Samen douchen met je kind (7), kan dat nog wel?

Samen douchen met je kind (7), kan dat nog wel?

Op RTL Nieuws verscheen eergisteren een interessant artikel. Hierin vragen Lilian en haar man gaan geregeld samen met hun dochter van 7 jaar onder de douche. Zij zien hier geen kwaad in, maar de zus van haar man vindt dit maar raar. 

Lilian vindt het commentaar nergens op slaan, maar twijfelt inmiddels toch: “Ik douche zeer geregeld samen met onze dochter en ook mijn man doet dit nog. Laatst zei mijn schoonzus dat ze dat heel raar en ongepast vindt, zeker van mijn man. Ik vind dat ze zich aanstelt, maar toch blijft haar opmerking door mijn hoofd spoken. Moeten we stoppen met het gezamenlijk douchen?”

Samen douchen met je kind (7), kan dat nog wel?

Opvoedcoach geeft antwoord

Annelies Bobeldijk is werkzaam bij WOW! Opvoedcoaching. Ze zegt er het volgende over: “Dat deze schoonzus het ongepast vindt, ligt aan haar en moet dus ook bij haar blijven. Tot wanneer beide partijen zich er oké bij voelen kan er samen gedoucht worden.”

“Misschien kan het voor je kind onprettig voelen tegen de tijd dat haar lichaam gaat veranderen. Vraag tegen die tijd nog eens open en eerlijk aan haar of ze het samen douchen nog wel fijn vindt. Soms vinden kinderen het lastig om iets te zeggen over een gewoonte – zoals samen douchen. Dus maak dit thema bespreekbaar.”

Geen vaste leeftijd

Volgens Bobeldijk is er geen vaste leeftijd waarop ouders niet meer met hun kind mogen douchen. Ze laat het dan ook volledig in handen van ouders en kinderen.

“Laat je niets opdringen. Een meisje van zeven is ook nog gewoon een kind, dus hou haar ook een kind en maak er niet meer van. De maatschappij van nu seksualiseert dingen die eigenlijk heel normaal zijn. Soms hoor ik over ouders die douchen met een onderbroek aan als hun kind erbij is. Doe even normaal, denk ik dan.”

“Het is voor kinderen juist gezond om te zien hoe andere lichamen eruit zien en dat papa een piemel heeft. Jij als ouder weet het beste wat bij jouw gezin past, en wat een ander ervan vindt doet er niet toe.”