Sam (22) moet in een busje wonen: ”Het is de enige oplossing”

Sam (22) moet in een busje wonen: ''Het is de enige oplossing''

De 22-jarige Sam Valk rijdt in een blauw Volkswagenbusje door Breda. Het is haar toekomstige woning en binnen zes maanden moet het busje klaar zijn voor gebruik. 

Busje

Het is niet dat ze er graag in wil wonen, maar de huren zijn te hoog en een koophuis betalen is al helemaal onmogelijk. ”Het is een oplossing voor een heel schrijnend probleem.”

Bouwval

Het busje is gekocht voor zevenduizend euro. Op dit moment is het een bouwval met roestplekken en gaten. Het is ook totaal niet leefbaar.

”Ik heb mezelf een half jaar gegeven om alles te verbouwen. Isolatie is het meest belangrijk, want het is niet alleen voor de zomer, maar ook voor de winter.

Voor de camera van Omroep Brabant behandelt ze de roestplekken. Daarna wil ze een zonnepaneel, zodat haar telefoon ook opgeladen kan worden. ”Ik moet erin kunnen leven.”

Niets betalen

Sam heeft vier jaar in een studentenhuis gewoond en wil nu graag een plekje voor zichzelf. ”Maar ik kan niks betalen. Huren zijn gewoon te hoog en sociale huur heeft enorme wachtlijsten. Geld verdwijnt in een zwart gat als je huurt, niets is dan meer voor jezelf.”

Een woning kopen? ”Dat heb ik uit mijn hoofd gezet. Ik denk dat ik nooit een huis kan betalen.” Sam wil ‘een hok’ dat ze met niemand hoeft te delen. En dat is de bus. Ook al is hij klein, hij is wel van mezelf.”

Sam (22) moet in een busje wonen: ''Het is de enige oplossing''

Woonadres

Ze gaat het bus niet alleen verbouwen, maar zoekt ook naar een oplossing voor een officieel woonadres. Wanneer je ‘fulltime reiziger’ bent, heb je een briefadres nodig.

In de meeste gemeenten is dat beperkt geldig. Wanneer je je vrienden of familieleden opgeeft als woonadres, kunnen zij dan toeslagen mislopen, of moeten ze meer belasting betalen.

Sam wil gewoon haar eigen plek en niet veel huur betalen. Ze denkt dat het bus uiteindelijk voordelen heeft. ”Ik kan gaan en staan waar ik wil en kan er ook mee op vakantie. Het voelt bevrijdend.” Toch hoopt ze in een echt huis te kunnen gaan wonen op een dag. ”Waarschijnlijk niet in Nederland.”

Scroll naar boven