Saliha (80) trapt in babbeltruc en laat vreemde vrouw binnen: ”Zelfs spaarpotje voor kleinkind is weg”

Saliha (80) trapt in babbeltruc en laat vreemde vrouw binnen: ''Zelfs spaarpotje voor kleinkind is weg''

Nijmegen verkeert momenteel in de ban van een groep mensen die oudere, alleenstaande vrouwen op een slinkse manier hun geld afhandig maakt. In de afgelopen vijf weken zijn er al drie in de babbeltruc getrapt en dat laat zijn sporen achter.

De 80-jarige Saliha, woonachtig in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost, kan alleen nog maar huilen. Tegen het AD vertelt ze hoe drie onbekenden afgelopen zaterdag voor de deur stonden.

Door een mooi verhaal liet Saliha de drie binnen, waarna ze alle waardevolle spullen hebben meegenomen. Nog steeds kan de vrouw er niet van slapen.

”Ik woon hier al vijftig jaar, tot twee jaar geleden met mijn man. Nooit is mij iets overkomen. Het voelt alsof ik in de gaten ben gehouden.”

Saliha (80) trapt in babbeltruc en laat vreemde vrouw binnen: ''Zelfs spaarpotje voor kleinkind is weg''

‘Oogcontrole’

Net na 12.00 uur zaterdagmiddag belt een zwartgeklede vrouw aan. Saliha doet eerst niet open, maar de vrouw blijft het maar proberen. Na een tijdje doet ze toch open en de vrouw vertelt van ‘de zorg’ te zijn. Ze komt zogenaamd de ogen van Saliha controleren.

”Ik had hier geen brief over gekregen en de vrouw bleef aandringen dat ze naar binnen wilde. Uiteindelijk heb ik haar maar binnengelaten.”

Schoenen uit

Saliha vraagt de vrouw haar schoenen uit te doen. ”Maar dat deed ze niet. Ze liep rechtstreeks door naar de woonkamer en inspecteert familiefoto’s. Ze stelde me ook allerlei vragen over mijn familie, dat vond ik ontzettend raar want wie doet dat nou?”

Al snel merkt Saliha dat het foute boel is. De vrouw wil namelijk steeds de kamerdeur tussen de hal en de woonkamer dicht doen. Opeens hoort ze voetstappen op de trap.

En dan…staat ze oog in oog met een wildvreemde man. Saliha begint te schreeuwen en ziet dan dat er ook nog een vrouw op de trap staat.

Die drie indringers slaan op de vlucht. De bejaarde vrouw kan hen niet tegenhouden. De buit bestaat uit een spaarpot met daarin honderden euro’s kleingeld, een tasje met geld en een Rayban-zonnebril.

Tranen

Saliha is er helemaal kapot van. ”Het drong tot me door dat de oogcontrole slechts een dekmantel was om mijn woning in te geraken.

De vrouw kan niet stoppen met huilen. ”Het was spaargeld voor mijn enige kleindochter, zo’n 500 euro. Steeds besef ik wat er is gebeurd. Hoe kun je iemand dit aandoen?”

Zoon

De van oorsprong Turkse vrouw is ten einde raad. Haar zoon woont bij haar, maar was op dat moment toevallig niet in de woning aanwezig.

”Ze kwamen net toen iedereen weg was. Het is zo toevallig dat ze over die oogcontrole begonnen. Hielden ze mij al lang in de gaten? Hoorden ze me erover praten? Ik moet namelijk echt op controle voor mijn ogen. Ik kan er met mijn gedachten niet meer bij.

Scroll naar boven