Salaris Koning Willem-Alexander: dit bizarre bedrag verdient hij per dag

Salaris Koning Willem-Alexander

De financiën van het Koninklijk Huis blijven een terugkerend onderwerp van gesprek, waarbij veel mensen vinden dat de koning ook best belasting zou mogen betalen. Bovendien vindt een groot deel van de Nederlandse bevolking dat de koning bij voorbaat teveel verdient. Of, nou ja, krijgt.

Salaris Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander krijgt eigenlijk geen salaris, maar hij ontvangt wel geld op twee andere manieren: een basisvergoeding voor zijn ‘koninklijke taken’ en een aparte vergoeding voor zijn uitgaven. Laten we dieper in gaan op deze twee dingen:

Volgens de Nederlandse Grondwet en de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis heeft de koning recht op een jaarlijkse vergoeding van € 764.304, beter bekend als de A-component. Daarbovenop komt een onkostenvergoeding van € 3.993.055, de B-component, die gebruikt wordt voor personele en materiële kosten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Dit betekent dat hij dagelijks ongeveer € 12.869,48 te besteden heeft, wat neerkomt op een bizar uursalaris van €536,23. Deze B-component wordt ingezet voor uitgaven aan het personeel van de Dienst van het Koninklijk Huis, die directe ondersteuning bieden aan de koninklijke familie, waaronder persoonlijke adviseurs en de Grootmeester, de baas van deze dienst.

Rest van de familie

Samen vormen de A- en B-componenten de financiële ruggengraat voor de ondersteuning van het Koninklijk Huis. Deze financiële regelingen gelden niet alleen voor de koning, maar ook voor zijn directe familieleden. Koningin Máxima bijvoorbeeld ontvangt ook een flinke som geld van de overheid. Ze krijgt een vergoeding van € 764.304 plus € 518.988 voor onkosten, wat het totaal op € 821.946 per jaar brengt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Hun dochter kroonprinses Amalia heeft recht op een jaarlijkse vergoeding van € 1.281.313 vanaf haar achttiende. Vlak na haar eindexamen maakte ze overigens bekend dat ze deze vergoeding voorlopig niet zou aannemen tijdens haar studietijd in Amsterdam.

Deze financiële afspraken blijven voer voor discussie, met vragen over de manier waarop de koninklijke familie wordt gefinancierd. wat vind jij van deze regeling? Zou de Koninklijke familie moeten inleveren? Laat het ons weten!

Scroll naar boven