Ryanair voert verplichte ‘kennistest’ in voor vliegende Zuid-Afrikanen

Ryanair voert verplichte 'kennistest' in voor vliegende Zuid-Afrikanen

De Ierse lowcoster Ryanair is het middelpunt van kritiek geworden, omdat het Zuid-Afrikanen verplicht een ‘kennistest’ laat maken alvorens er toestemming wordt verleend om naar Groot-Brittannië te mogen vliegen. Wie faalt heeft pech en mag niet mee.

Ryanair wil met de test de strijd tegen valse paspoorten aanbinden. Een woordvoerder van de vliegmaatschappij zegt dat er in Zuid-Afrika veel nepdocumenten in omloop zijn en daarom acht het bedrijf het als haar morele plicht om te helpen met het tegenhouden van personen met kwade bedoelingen.

15 ‘simpele vragen’

Ryanair noemt de test, die uit 15 vragen bestaat, ‘eenvoudig’. Zo moeten reizigers onder meer correct antwoorden op wat de hoogste berg in het land is, wat de hoofdstad is en op welke weghelft men in Zuid-Afrika rijdt. Wie een of meerdere vragen foutief invult, wordt geweigerd aan boord. Wel stort Ryanair het betaalde bedrag voor de vliegreis netjes retour,

Alleen in het Afrikaans

Ondanks dat er in Zuid-Afrika maar liefst elf officiële talen zijn, is de test alleen beschikbaar in het Afrikaans (afgeleid van het Nederlands). Deze taal wordt slechts door zo’n 12 procent van de Zuid-Afrikanen gesproken en dus noemen velen de test ‘uitsluitend’.

De Zuid-Afrikaanse luchtvaartanalist Alex Macheras gaat nog een stapje verder. Hij noemt de test categorisch krankzinnig en discriminerend. De Britse vertegenwoordiging in Zuid-Afrika laat via Twitter weten dat de test helemaal geen vereiste is van de overheid.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven