Ruud de Wild openhartig over zware periode: ‘Ik dacht: dit komt nooit meer goed’

Tijdens een openhartig interview bij het AD vertelt Ruud over de afgelopen heftige periode nadat er darmkanker werd vastgesteld.

Loodzware periode

Ruud liet zich vorig jaar checken nadat Simon Keizer hem wees op het feit dat een zelfcheck voor mannen boven de 40 erg belangrijk is. Simon was namelijk zijn vader verloren aan kanker. En een vriendin van Olcay is maag-darm-leverarts. Die zei toen: “Dan moet je eigenlijk ook je darmen laten nakijken”.

Ruud kampte met verschillende klachten, maar hij dacht zelf dat hij last had van aambeien. De arts belde Ruud en zei dat hij dit in de gaten moest houden. “Bij de eerstvolgende keer dat we gingen hardlopen, klaagde ik over pijn in mijn onderbuik. Ik dacht aan een spiertje, maar bij haar gingen alle alarmen af”, vertelt Ruud.

Toen kreeg Ruud de diagnose voor darmkanker, en dat was natuurlijk een grote schok. “Dan breekt er een rafelige tijd aan. Alle zekerheid verliest zijn waarde. De eerste operatie hebben we stilgehouden. Het zag er namelijk naar uit dat ze de tumor eruit konden scheppen. Toen ik wakker werd, zei de mdl-arts dat ik niet schoon bleek. Heel confronterend, want je weet: er zit een tijdbom in je lichaam. Nu was het aan de chirurg, deze arts kon niets meer voor mij doen. Mij werd nog wel even verteld dat ik een stoma zou krijgen.”, vertelt Ruud.

Deze onzekerheid omschreef hij als ‘de hel’. Hij wilde het liefst met niemand deze ellende delen. Hij ging daarom de eerste keer alleen naar de chirurg: “Bespaar me de details, zeg me wanneer ik geopereerd word en ik weet al dat ik een stoma krijg. De arts zei: ‘Ik ben faliekant tegen een stoma, er zijn keuzes. 1. Preventief bestralen en chemo. 2. een permanente stoma of 3. een zware operatie’. Ik schoot helemaal vol.”

Zware operatie

Het was een zware operatie. Hij vertelt dat hij verlamd kon raken, incontinent of impotent kon worden. Hij moest na de operatie ook verschillende dingen opnieuw leren. “Spieren aanspannen, leren lopen, mijn ontlasting ophouden.”. Ook kreeg Ruud te kampen met complicaties. “Een naadlekkage. Ik zal je de details besparen, maar ik raakte weg en moest uit huis getakeld worden. In het ziekenhuis kreeg ik een drain en een tijdelijke stoma. Ik was geen knip voor de neus meer waard. Ik at niks, verloor gewicht. ‘Dit komt nooit meer goed’, dacht ik”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven